kotiliesi

torstai 2. marraskuuta 2017

GLUTEENITTOMAT DONITSIT UUNISSA



Gluteenittomat uunidonitsit ovat olleet aikamoinen haaste. Suut on kyllä saatu makiaksi näissä leivontakokeiluissa suhteellisen monta kertaa. Nyt vihdoin olen ”tehnyt rauhan asian kanssa” – nimittäin kolmas kerta donitsikokeilussa osoittautui varsin onnistuneeksi. ☺ Ei aiemmissakaan mitään vikaa ole ollut – paitsi ne eivät ole täyttäneet täydellisyyden kriteereitä (jotka olen siis itse määrittänyt – normaalia ja tervettä indeed ☺).

Tässä ohjeet sekä taikinaan että kuorruttamiseen + muutama hyödyllinen vinkki. ☺

Donitsit uunissa (G + L) 14 kpl
  • 0,5 dl öljyä
  • 1 dl piimää (L)
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa

Sekoita öljy, piimä, muna, sokeri, kardemumma ja kaneli sekaisin omassa kulhossaan. Mittaa omaan kulhoonsa loput kuivat aineet ja sekoita keskenään. Siivilöi kuivasekoitus nesteiden päälle ja sekoita samalla kevyesti.

Voitele donitsipelti ja pursota taikinaa jokaiseen koloon hieman alle puoleen väliin saakka. Paista uunissa 200 asteessa 6-10 minuuttia. Varo paistamasta liikaa!

Ota donitsit uunista ja anna jäähtyä hetken ennen kuorruttamista.

Kuorrutusvaihtoehdot
  • Perinteinen kaneli-sokeri-kuorrutus:
    • 75 g voita (L)
    • 1 dl sokeria
    • 1 tl kanelia

–> Sulata voi syvälle lautaselle. Mittaa sokeri ja kaneli toiselle lautaselle ja sekoita ne keskenään. Dippaa donitseja ensin voissa ja sitten kaneli-sokeri-seoksessa.

  • Feikki-Pomada-kuorrutus:
    • 2 dl tomusokeria
    • 2 tl sitruunamehutiivistettä
    • 1 rkl vettä
    • Elintarvikeväriä muutama tippa

–> Sekoita paksuksi tahnaksi ja dippaa donitseja kuorrutteeseen.
 
Hyödyllisiä vinkkejä:
Värit ovat jotenkin epätodellisen karkkimaiset – ja juuri täydelliset. ☺
  • Ensinnäkin yllä olevasta taikinaohjeesta tulee hyvin donitsit – oli donitsipellin koko sitten 12 tai 16 (lienevät yleisimmät koot?). Jos 1,5 -kertaistaa ohjeen, saa kätevästi 12 -kokoisia donitsipellillisiä 2 kpl
  • Varo täyttämästä donitsipellin koloja liian täyteen – syötäviä nekin ovat, mutta visuaalinen ulkonäkö katoaa, kun reikä keskeltä umpeutuu uunissa …
  • Pursotinpussi on kätevin kaveri taikinan käsittelyssä. Esimerkiksi Lékuén silikoninen pursotin ei ainakaan meikäläisen käsissä digannut taikinan pursotuksesta – vähän liian tymäkkää puristaa ulos.
  • Donitsit viihtyvät oikeasti uunissa tosi lyhyen aikaa. 6 minuuttia voi joissain tapauksissa olla juuri passeli. Tuotokset tuppaavat palamaan hyvin äkkiä.
  • Donitsipellin voitelussa voi käyttää joko voita tai öljyä, mutta olen todennut voin olevan parempaa.
  • Tämä on tärkeää: jos ajattelit kuorruttaa donitsit feikki-pomadalla, älä missään nimessä voitele/uita voissa uunista tulleita donitseja. Kuorrute ei silloin tartu kiinni. Sen sijaan perinteisemmässä kuorrutustavassa donitsit pitää voidella!
  • Feikki-pomadan koostumus vähän niin kuin ”elää hetkessä”. Jos lopputulos on liian juoksevaa, lisää tomusokeria – ja vastaavasti liian tököttiä -> lisää vettä.
  • Elintarvikeväriä tulee pikku putkilosta enemmän kuin arvaatkaan! Hommassa ei välttämättä ole mitään kontrollia jos ei valmistaudu – ja hetken päästä hyvin aloitettu kuorrute onkin verenpunaista.
Kun jaksaa vetää tämän session läpi, on maku sen verran palkitseva, että huh huh! Ja vieläpä gluteenittomana. ☺

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti