lauantai 11. marraskuuta 2017

HELPOT GLUTEENITTOMAT SÄMPYLÄTTästä rapsakat gluteenittomat sämpylät vaikkapa aamupalapöytään! Nopeat valmistaa ja kuohkeus säilyy seuraavaan päiväänkin! ☺ Uunista tulleille sämpylöille riittää voinokare ja makutakuu on taattu!

Päätin vaihteeksi kokeilla hyväksi havaitusta gluteenittomasta teeleipätaikinasta muotoilla sämpylöitä. Onnistuivat pelottavan hyvin, joten saatan jatkossakin jatkaa uudella linjalla . Toki on helppoa myös muotoilla koko taikina pellin levyiseksi ja tunkea uuniin paistumaan. Maku lienee aika lailla sama. Taannoiseen satsiin kokeilin myös sekaan omenakanelimarmeladia, joka oli positiivinen makeahko yllätys. 

Gluteenittoman taikinan käsittelystä on pakko hieman ”avautua”. Te, jotka olette käsitelleet gluteenitonta taikinaa, tiedätte sen olevan varsin omapäistä tavaraa. Joskus kuulee sanottavan, kuinka leivonta on ihanan luovaa ja terapeuttista käsillä tekemistä. Periaatteessa se onkin – siksi itsekin leivon – mutta gluteenittomuus tuo omat haasteensa. Ohjeissa neuvotaan usein muotoilemaan taikina hyvin jauhotetuilla käsillä. Neuvo tosiaan juontaa juurensa olennaisesta oivalluksesta; joku muukin on kokenut saman. Ikävä vertaus ruoasta kirjoitettaessa, mutta kuvittele muotoilevasi liimaa tai liisteriä. Onpa luovaa ja terapeuttista! Itse käytän sekoitusvaiheessa kertakäyttöhanskoja, muuten menee hermot. 

Teeleivät voi tehdä myös taputtelemalla koko taikina uunipellin levyiseksi. Vaiva on samaa luokkaa kuin sämpylöiden pyörittely.


Kaikki, joille gluteenittomat leivät ovat tuttuja, tietävät niiden tulevan koviksi koppuroiksi käytännössä yhden päivän jälkeen. Tämä teeleipä on monessakin mielessä poikkeus: voi ottaa pakastimesta sulamaan jopa kahden päivän annoksen! Leipä säilyy hyvänä ja mehevänä yllättävän pitkään.


Gluteenittomat teeleivät/teesämpylät (laktoositon)

Pellillinen / 10 sämpylää


  • 4 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 dl juustoraastetta (L)
  • ½ dl juoksevaa margariinia (L)
  • ½ dl maitoa (L)
  • 1 prk kermaviiliä (L)
  • 1 kananmunaYhdistä kuivat aineet ja juustoraaste. Lisää juokseva margariini, kermaviili, maito, kananmuna ja sekoita nopeasti. Taputtele taikina koko pellille jauhotetuin käsin tai pyörittele sämpylöiksi, pistele haarukalla tai leikkaa saksilla ”halkioita” sämpylöihin. Paisto 225 asteessa 12-15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.

Samalla ajatuksella valmistetut teeleivät patonginmuotoon. Lisäksi voideltu kananmunalla ennen uuniin laittoa. Mukavan rapsakoita ja kivanvärisiä☺.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti