Tästä
rapsakat gluteenittomat sämpylät vaikkapa aamupalapöytään! Nopeat
valmistaa ja kuohkeus säilyy seuraavaan päiväänkin! ☺ Uunista tulleille
sämpylöille riittää voinokare ja makutakuu on taattu!
Päätin vaihteeksi kokeilla hyväksi havaitusta
gluteenittomasta teeleipätaikinasta muotoilla sämpylöitä. Onnistuivat
pelottavan hyvin, joten saatan jatkossakin jatkaa uudella linjalla ☺. Toki on helppoa myös
muotoilla koko taikina pellin levyiseksi ja tunkea uuniin paistumaan. Maku
lienee aika lailla sama. Taannoiseen satsiin kokeilin myös sekaan
omenakanelimarmeladia, joka oli positiivinen makeahko yllätys.
Gluteenittoman taikinan käsittelystä on pakko hieman
”avautua”. Te, jotka olette käsitelleet gluteenitonta taikinaa, tiedätte sen
olevan varsin omapäistä tavaraa. Joskus kuulee sanottavan, kuinka leivonta on
ihanan luovaa ja terapeuttista käsillä tekemistä. Periaatteessa se onkin –
siksi itsekin leivon – mutta gluteenittomuus tuo omat haasteensa. Ohjeissa
neuvotaan usein muotoilemaan taikina hyvin jauhotetuilla käsillä. Neuvo tosiaan
juontaa juurensa olennaisesta oivalluksesta; joku muukin on kokenut saman.
Ikävä vertaus ruoasta kirjoitettaessa, mutta kuvittele muotoilevasi liimaa tai
liisteriä. Onpa luovaa ja terapeuttista! Itse käytän sekoitusvaiheessa
kertakäyttöhanskoja, muuten menee hermot.
Teeleivät voi tehdä myös taputtelemalla koko taikina uunipellin levyiseksi. Vaiva on samaa luokkaa kuin sämpylöiden pyörittely. |
Kaikki, joille gluteenittomat leivät ovat tuttuja, tietävät
niiden tulevan koviksi koppuroiksi käytännössä yhden päivän jälkeen. Tämä
teeleipä on monessakin mielessä poikkeus: voi ottaa pakastimesta sulamaan jopa
kahden päivän annoksen! Leipä säilyy hyvänä ja mehevänä yllättävän pitkään.
Gluteenittomat teeleivät/teesämpylät (laktoositon)
Pellillinen / 10 sämpylää
- 4 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 dl juustoraastetta (L)
- ½ dl juoksevaa margariinia (L)
- ½ dl maitoa (L)
- 1 prk kermaviiliä (L)
- 1 kananmuna
Yhdistä kuivat aineet ja juustoraaste. Lisää juokseva
margariini, kermaviili, maito, kananmuna ja sekoita nopeasti. Taputtele taikina
koko pellille jauhotetuin käsin tai pyörittele sämpylöiksi, pistele haarukalla
tai leikkaa saksilla ”halkioita” sämpylöihin. Paisto 225 asteessa 12-15
minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.
Samalla ajatuksella valmistetut teeleivät patonginmuotoon. Lisäksi voideltu kananmunalla ennen uuniin laittoa. Mukavan rapsakoita ja kivanvärisiä☺. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti