kotiliesi

lauantai 24. maaliskuuta 2018

SUOMUKÄMMEKKÄÄT


Kaikki saa alkunsa jostakin – niin tämäkin. Olin itseasiassa netissä selaamassa lahjaideoita (tarkoitus siis ostaa valmis lahja 😊). Puolitosissani katselin kakkaemoji -tossuja (😊), kunnes katseeni osui johonkin todella erikoiseen. Kuinkakohan moni on törmännyt merenneitopeittoon? Nimensä mukaisesti se on joko virkattu tai neulottu pyrstömäinen peitto, joka ”puetaan päälle”. Sinne sujahdetaan kuin olisit mikäkin Ariel! 😊
 
Noh, kunnianhimoisena lähdin heti suunnittelemaan, että joo, tämä on seuraava käsityöprojektini. Periaatteessa miksipä ei, ehkä joskus. Fakta vaan on suuritöisyys ja hidas valmistuminen. Aina ei jaksa kätkeä kaappiin niitä vuosien mittaisia tekeleitä, joskus on kiva saada valmistakin!
Hieman erilaiset kämmekkäät kevääksi... ☺

Koska kuitenkin ihastuin näkemääni, päätin selvittää käsityötekniikkaa tarkemmin. En nyt itsekään ole ihan varma, olenko tehnyt nämä kämmekkäät krotiili- vai lohikäärmevirkkauksella – avainsana on kuitenkin suomut. 😊 Opettelin tekotavan ja tässä on lopputulos. Tällä tyylillä voi kaiketi pelkästäänkin virkata kämmekkäät; omassa tekeleessäni on ”pohjalla” ihan perus-neulotut kynsikkäät. Suomusysteemi on kiinnitetty jälkiliitoksena neulalla sekä piilosilmukoilla ja se on tehty ympyrävirkkauksena. Jälleen kerran mielikuvitus on rajaton! 😊

Postaan tässä peruskämmekkäiden ohjeen ja linkin suomuvirkkausohjeeseen. Sitähän voi soveltaa muutamalla tavalla, kunhan ensin ymmärtää mistä on kyse. Paljon riippuu myös langasta ja virkkuukoukun paksuudesta – liian paksulla/ohuella kombinaatiolla suomut menevät kupruun . Ja ei kannata ehkä ahnehtia liikaa, tämä on melko hidastöistä (jos se merenneitopeitto saa aikaan the kipinän…).
Pelivälineet kuntoon: Novitan monivärilankaa, sukkapuikot ja virkkuukoukku! ☺


Peruskämmekkäät (S-M-kokoisille käsille)

Novitan monivärilankaa kaksinkertaisella tehtynä, puikoilla 5


  • Luo 30 s, jaa kolmelle puikolle. I puikolle 9 s, II puikolle 9 s, III puikolle 12 s.
  • Neulo joustinneuletta 3 o 3 n, kunnes vartta n. 10 cm.
  • Neulo sileää neuletta 3 kerrosta, kolmannen lopussa aloita peukalon lisäykset. Tee lisäys joka kolmannella kerroksella aina III puikon lopussa (lisäys toiseksi viimeisen neulotun silmukan jälkeen) ja I puikon alussa (lisäys ensimmäisen neulotun silmukan jälkeen). Neulo seuraavalla kerroksella uudet silmukat takareunastaan. Tee sitten välikerros ja seuraavaksi taas lisäyskerros. Lopeta lisäykset kun olet luonut kummallekin puikolle 4 uutta silmukkaa.
  • Poimi peukaloa varten luodut 8 silmukkaa erilliselle langalle ja jätä odottamaan. Jatka muun työn neulomista normaalisti suljettuna sileänä neuleena 5 kerrosta. Aloita sitten taas joustinneule 3 o 3 n. Jatka sitä 6 kerrosta.
  • Kavenna seuraavalla kerroksella niin, että lopputulos on 2 o 3 n. Jokaisen 3 oikean silmukan kohdalla kavennat yhden pois. Nurjista ei kavenneta mitään. Neulo tätä 4 kerrosta.
  • Päättele ylivetokavennuksin eli nosta ensimmäinen silmukka, neulo seuraava ja vedä tämä nostettu neulotun yli. 
  • Poimi peukaloa varten luodut silmukat kahdelle puikolle, molemmille tulee siis 4 silmukkaa. Poimi vielä tyhjän reiän reunasta 5 silmukkaa ja neulo sileää neuletta ympäri kunnes reuna yltää peukalon niveleen. Päättele ylivetokavennuksilla.
Krokotiilin tai lohikäärmeen (kuka tietää?) suomuja. ☺


Suomuvirkkauksessa käytin apuna tätä ohjetta. Sen verran sovelsin, että tein ympyrävirkkauksena ja loin aluksi 36 silmukkaa. Jokaiseen suomuun tuli yhteensä 6 pylvästä ja niiden väliin tein piilosilmukan, jolla yhdistin uuden suomun edellisen kerroksen suomujen väliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti