Välillä on kiva päästä helpolla – toisinaan taas kunnon
vaivannäkö on varsin palkitsevaa. Nyt ollaan tuon jälkimmäisen jäljillä.
Käytännössä siis; mitä vaiheita vaaditaan, jotta se herkullisesti höyryävä
paistettu ahven on enää haarukan mitan päässä makunautinnosta?
Loppupeleissä on kyse kuitenkin varsin kotikutoisesta
meiningistä: kaivetaan matoja ja lähdetään kalaan. Ollaan hyvin maanläheisten
asioiden kanssa tekemisissä. On likaista, märkää ja säästä riippuen kuumaa tai
kylmää. Kalastaminen kuitenkin on sen sortin intohimo, että kaupunki-ihminen on kummasti myyty epämukavuuksienkin edessä 😊.
Matojen kaivuu saa Hugossa aina aggressiot pintaan. ☺ |
Madot siis kaivettu, kalastusvehkeet kunnossa – ahven syö
parhaiten jigillä pilkkien, jossa isohko mato – eikun veneeseen ja apajien
ääreen. Luonnollisesti kaislikon ääressä on tuottoisinta, enempää kalanainen ei
voi paljastaa 😊.
Kärsivällisyys usein palkitaan, joten sitä mukaan reippaalla otteella.
Toisinaan kala vaan ei syö, sekin täytyy hyväksyä.
Ahven syö parhaiten jigillä, johon pujotetaan isohko kastemato. Jigiä vedellään pohjaa pitkin, nostellaan ja lasketaan vuoronperään. |
Kun sitten käy niin onnellisesti, että a) kala syö, b) kala on sopivan
kokoista ja c) kala on ”laadukasta lajia" – niin
rantautumisen jälkeen on edessä perkausvaihe. Easy way or the hard way –
kumpikin käy. Fileet on kiva ja helppo paistaa pannulla, mutta vaatii kuitenkin
taitoa osata fileoida. Helpompi tapa on yksinkertaisesti poistaa sisälmykset - ja valmista.
Yksinkertainen ohje: mausteet ja voinokare kalan sisään ja vuoka uuniin. ☺ |
Uunissa kypsyneet ahvenet ovat varsin maukkaita sekä
helppoja valmistaa. Makunautinnon perusteella paistetut ahvenfileet ja
uuniahven ovat todella lähellä toisiaan.
On ihan muista tekijöistä kiinni, kummalla tyylillä haluaa toteuttaa. Tässä ohjeet sekä uuniahveniin että ahvenrulliin uunissa.
Ahventa uunissa (G + L)
- Kokonaisia perattuja ahvenia 2-3 kpl
- Merisuolaa
- Sitruunamehutiivistettä pari tippaa
- Yrttimaustetta
- Voita (L)
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vuoraa
vuoka leivinpaperilla. Huuhtele vielä kalat ja kuivaa talouspaperiin. Laita
jokaisen kalan sisälle 1 tl merisuolaa, ½ tl yrttimaustetta, pari tippaa sitruunamehutiivistettä ja voinokare.
Paista 30-35 minuuttia. Kala on kypsä,
kun selkäevä irtoaa. Ennen syömistä merisuolakokkareet kannattaa rapsuttaa
pois.
Ahvenfileistä voi valmistaa myös herkullisia rullia, jotka kypsyvät uunissa nopeasti. ☺ |
Ahvenrullat uunissa (G + L)
- Ahvenfileitä 8
- Mausteseosta (sekaisin himalajan suolaa, kalamaustetta ja valkosipulista yrttimaustetta)
- Voi-rypsiöljyseosta voiteluun
- Kylmäsavulohta
Voitele ensin jokainen ahvenfilee yksitellen
voi-rypsiöljyseoksella. Ripottele sen jälkeen mausteseosta ja asettele
kylmäsavulohifileesiivu päälle. Rullaa ja laita kiinni cocktailtikulla.
Asettele leivinpaperin päälle uunivuokaan. Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia.
Ahvenet ovat kyllä makoisia, täytyy vaan hyväksyä ruotoisuus. Loput pois lautasella.
VastaaPoista