kotiliesi

lauantai 30. kesäkuuta 2018

Lahnan kypsennys uunissa


Olen jotenkin ollut sellaisessa käsityksessä, että lahna pitää aina savustaa. No, myyttien kumoaminen on varsin palkitsevaa – nimittäin uunissa lahna onnistuu myös vallan mainiosti! 😊

Ensin tietysti pitää hommata se lahna. Tässäkin olen vähän tietämätön; ilmeisesti kalatiskiltä kaupoistakin voi ostaa? No, itse olen tottunut kiskomaan saaliin "paljain käsin" suoraan merestä – näin siis tälläkin kertaa. Mato-ongella ja kunnon syöttimadolla tuli saaliiksi vajaa kiloinen lahna. Sen tiedän kyseisestä kalasta, että pieniä ei kannata ottaa – tyypit kun ovat kovin ruotoisia .

Perkuu odottaa!


Lahnan perkuu on samanlainen operaatio kuin kaloilla yleensä. Ensin henki pois ja sitten maha auki. Sisälmykset kaivetaan ulos ja sisus huuhdellaan. Se on siinä. 

Lahnan uuniversioista tuntuu olevan monenlaisia variaatioita. Sitä en kyllä ymmärrä, että jotkut tunkevat sinne kalan sisään kaiken mahdollisen porkkanoista sieniin – eikö pääasia olisi kuitenkin syödä sitä kalan lihaa? No, kukin tyylillään. Tässä siis ohje uunilahnaan a’la Jonna.


Uunilahna (G + L)

  • 2 tl hienoa merisuolaa
  • 2 tl kalamausteseosta
  • Tillinippu
  • Sitruunamehutiivistettä
  • Voita (L)


Mausta lahna noin puoli tuntia ennen uuniin laittoa. Hiero sisuksiin hieno merisuola ja kalamausteseos. Tiputa sisään muutama tippa sitruunamehutiivistettä. Lisää mukaan pari voinokaretta ja tillinippu. Kalan pintaan voi tehdä pari viiltoa ja laittaa niihin sitruunamehutiivistettä ja sirotella vielä mausteita päälle. Paista 175 asteessa 40-45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti