kotiliesi

perjantai 14. kesäkuuta 2019

Rapea, kuohkea ja täyttävä – gluteeniton kinkkupanini yllättää


*Kaupallinen yhteistyö: Mr. Panini*

Tänä päivänä gluteenittomien tuotteiden valikoima on jo kiitettävän suuri. Silti aina kun jokin uusi gluteeniton tuote lanseerataan, siitä väkisinkin innostuu 😊. Minulle tarjottiin mahdollisuutta tutustua Mr. Paninin gluteenittomaan kinkkupaniniin – ja luonnollisesti jakaa tämä kokemus lukijoiden kanssa. 

Mr. Paninin tarina lähtee liikkeelle jo 90-luvulta. Tuolloin tämä pitkulainen grillattu herkku sai alkunsa ja se tuli tutuksi niin kahviloissa, lähikaupan tiskillä kuin liikenneasemillakin. Tähän päivään saakka tuo avainlipputuote on ollut mahdollista pistellä suihinsa vain tavallisen leivän muodossa. Nyt kuitenkin meitä gluteenittoman ruokavalion noudattajia hemmotellaan, sillä tämä kinkkupanini on varsinainen makuelämys sen kaikissa muodoissa! 😊

Saadessani ”koekeittiööni” nämä paninit, aloin heti pohdiskella valmistusta, tarjoilua ja tietenkin syöjiä. Luontaisesti gluteenittoman paninileivän täytteistä löytyvät niin suomalaista Snellmanin kinkkua kuin paninivalmistajan omaa Mexican-majoneesia. Itselleni vielä lisäbonuksena laktoosittomuus! 😊Koska täyte kuulosti jo lähtötilanteessa varsin hyvältä, en ruvennut lisäilemään mitään omia kokeiluja mukaan. Mennään sillä mitä Mr. Panini on meille suonut 😊. Kuitenkin jollain tavalla halusin varioida tuotetta, tuoda vähän jotain erilaista mukaan – ihan jo testimielessäkin. Siispä valmistus tulisi tapahtumaan kahdella eri tavalla – ja vieläpä alkaneen kesän kunniaksi toinen tapahtuisi grillaamalla.

Näppärät paketit vain auki ja grilliparilaan tai uunipellille. Kumpikin tapa toimii. ☺
Ensin kuitenkin kotivalmistus perussähköuunissa. Tuotepaketit auki, paninit leivinpaperille uunipellille ja odottamaan uunin lämpiämistä. Nämä kun eivät vaadi mitään kummosia valmisteluita, uuni 225 asteeseen ja se on siinä. Alkuperäinen ohje neuvoo pitämään 4-6 minuuttia, minäpä pidin 8 minuuttia ja voitelin leivät vielä vedellä ennen uuniin laittoa – suosittelen! 😊 Paninin pinnasta tuli vieläkin rapeampi ja täytteen ruokaisa tuoksu levittyi kivasti koko keittiöön. 

Ny rillataan! ☺
Toinen valmistuskokeilu tapahtui kaasugrillissä parilan päällä. Grillithän ovat vähän omanlaisiaan, ihan todellista lämpötilaa voi vain arvailla, mittarikin lienee suuntaa antava (toisilla enemmän, toisilla vähemmän). Mutta tulimme siihen lopputulokseen, että grillatessa parilan päällä sopiva lämmitysaika on noin 7 minuuttia. Itse valvoimme huolellisesti koko tapahtumaketjun alusta loppuun aina välillä kurkkien paninien kuulumisia 😊. Toki jos lämpötila huitelee lähempänä kolmeasataa (ja tästä on aivan varma) niin vähempikin aika tuottaa varmasti riittävän paistotuloksen. 

Panini paistopisteen paistopussissaan. Mr. Paninin gluteeniton kinkkupanini on oiva retkieväs hankaliinkin syömisolosuhteisiin.
Paninin yksi parhaita puolia on nimenomaan sen nopea valmistuminen. Ei ole mitään ylimääräistä säätöä täytteiden ja leivän halkaisemisen kanssa. Tuotepaketti auki ja paninit pellille tai parilalle. Ja muutaman minuutin kuluttua syömään. Melkein tulee kiire valmistella muut tarjoilut valmistumisen aikana 😊. Voisin kuvitella tämän olevan myös helppo ja kätevä eväs vaikka retkelle tai mihin tahansa hankalampiin syömisolosuhteisiin. Tiedätte ne täytetyt leivät, joita syödessä täytteet ovat levinneet silmien korkeudelle? Tämän kanssa ei tule sellaista tilannetta.

Suurin osa testiringin syöjistä ei noudata gluteenitonta ruokavaliota, mutta ovat (tahtomattaan?) elämänsä varrella joutuneet (?) maistamaan meikäläisen gluteenittomia tuotoksia. On siis kokemusta ja maullisia vertailukohteita ns. normituotteisiin.

Testimaistajien kommenteissa ilmeni seuraavanlaisia seikkoja: 


 • Sopivan täyttävä, mutta ei liian runsas.
 • Rapea päältä, kuohkea sisältä.
 • Sopivan mausteinen.
 • Ei uskoisi gluteenittomaksi leiväksi.
 • Lämpimänä kaikkein paras, mutta toimii myös jäähtyneenä.
 • Grillin parilalla maukkain lopputulos.

Antaisin säilyvyydestä myös ruusuja. Ihan pakastamiseen saakka ei päästy (kun tuotteet niin sanotusti syötiin käsistä 😊), mutta tuskin sekään olisi ongelma. Pakastus omassa paketissaan tai kypsennyksen jälkeen onnistuisi, jos tulisi jokin ylijäämätilanne (jotenkin absurdia kuvitella…).

Nämäkin syötiin käsistä. ☺
Mr. Paninin tuotteita on siis tarjolla vähän siellä sun täällä, käytännössä kaikkien ulottuvilla. Enää täytyy tehdä vaan valintoja: ostatko kaupasta ja paistat itse vai haetko paistopisteestä lähes heti valmiin makuelämyksen? 😊. Niin tai näin; hae, koe maista ja ihastu!

Koska olen tällainen värkkääjä (?) niin toki järjestin kokonaisvaltaisen ruokatarjoilun paninien kaveriksi. Tällä kertaa se sisälsi mansikka-leipäjuustosalaatin sekä kesäisen raikkaan juoman. Tässäpä vielä ohjeet molempiin 😊.


Mansikka-leipäjuustosalaatti on sopivan kevyt kaveri paninien kanssa. ☺

Mansikka-leipäjuustosalaatti (G + L)
4 annosta


 • 400 g leipäjuustoa (L)
 • 1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
 • ½ kurkku
 • 0,5 l mansikoita
 • 1 ruukku rucolasalaattia


Viipaloi leipäjuusto. Huuhtele kurkku ja kuutioi. Perkaa mansikat ja leikkaa siivuiksi. Huuhtele salaatti, revi sekaan ja lisää lopuksi aurinkokuivatut tomaatit ripauksella öljyä. Sekoita kevyesti.


Raikas kesäjuoma maistuu helteelläkin! ☺

Kesäinen raikas juoma
N. 1 litra


 • ½ l seljankukka + aloevera -kivennäisvettä (Lidlissä ainakin myydään)
 • 2 dl lähdevettä/vettä
 • 1 päärynä
 • 3 nektariinia
 • 1 lime
 • 2 tl sokeria


Kuori ja viipaloi/paloittele hedelmät ja kippaa blenderiin. Kaada joukkoon nesteet. Surauta nestemäiseen muotoon. Voit halutessasi suodattaa siivilän läpi lopputuloksen, jotta vaahto ja ylimääräiset hedelmälihat lähtevät. Saa toistaa vaikka parikin kertaa. Heitä lopuksi sekaan jääpaloja ja tarjoile juoma kylmänä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti