Ehkä hieman harvinaisempi leivonnassa käytettävä marja on herukoiden sukuun kuuluva karviainen. Sen mausta on sanottu monenlaista. Marjan värikin kuulemma vaikuttaa. Makea, hapan, kirpeä. Oli miten oli, karviaiset kannattaa hyödyntää tietenkin vasta kypsinä. Tämän kesän kuivuus näyttää vaikuttavan ainakin täällä eteläisessä Suomessa karviaisten kokoon; ovat hieman tavallista pienempiä.
![]() |
Karviaisten sesonkiaika alkaa olla käsillä. |
Gluteeniton karviaisjuustokakku (L)
- 100 g voita (L)
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1,5 tl leivinjauhetta
Vuoan voiteluun voita / juoksevaa margariinia (L)
Vuoan jauhotukseen gluteenitonta jauhoseosta
Täyte:
- 1 prk Philadelphia tuorejuustoa (maustamaton, L)
- 50 g voita / juoksevaa margariinia (L)
- 2 dl kuohukermaa (L)
- 1,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl perunajauhoja
- 3 munaa
Ohje:
1. Voitele ja jauhota irtopohjaisen pyöreän vuoan reunat.
Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen pala ja vuoraa sillä vuoan pohja.
2. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää muna hyvin
vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Painele taikina
vuoan pohjalle ja reunoille ylös asti. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.
3. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte pohjan
päälle.
4. Paista kakku 175 asteisen uunin alatasossa 50-60
minuuttia.
5. Anna kakun jäähtyä vuoassaan vähintään joitakin tunteja. Irrota kylmä kakku varovasti vuoasta.
Karviaiskiille kakun päälle
- 2 dl karviaisia
- 2 dl vettä
- 1,5 dl hyytelösokeria
Irrota karviaisista kannat. Soseuta karviaiset, esim blenderissä. Keitä vesi ja sekoita vispilän avulla kevyesti sen joukkoon hyytelösokeri. Kun tuotos on vähän paksumpaa, sekoita joukkoon karviaissose. Kun vieläkin paksumpaa, levitä kakun päälle ja laita jähmettymään jääkaappiin ainakin tunniksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti