torstai 2. toukokuuta 2019

Kylmän kevään kaverit

Nyt kun kevät kai tilapäisesti on peruttu niin on aika kaivaa kaapista lämmikettä käsille. Tai jos inspiraatio iskee niin käsille voi tehdä lämmikkeet! :) Suomeksi puhutaan siis kämmekkäistä. Nämä sormet "käyttökelpoisiksi" jättävät asusteet ovat oiva välikauden pelastaja: kun et enää tarvitse paksuja tumppuja, mutta jotain kädet silti kaipaavat suojakseen. Vastaus on siis kämmekkäät.

Isoäidinneliökämmekkäät ovat helpot ja nopeat tehdä.

Se onkin sitten makuasia, minkälaiset kämmekkäät kukin haluaa tehdä. Ideoita riittää loputtomiin, rajoittava tekijä lienee vaikeusaste. Homman voi tehdä helposti, vaikeasti tai jotain siltä väliltä. Linkit kuvissa ja teksteissä oleviin kämmekkäisiin löydät tämän postauksen loppupuolelta.

 • Helpoimmat ovat ihan peruskämmekkäät. Toiseksi alimmaisessa kuvassa olevat "karvakämmekkäät" menevät tähän kategoriaan. Neulo siis tavallisella langalla ja samaan aikaan karvalangalla.
 • Toiseksi helpoimmat (tai kolmanneksi vaikeimmat ... ) ovat isoäidinneliökämmekkäät. Riittää kun osaa virkata isoäidinneliön ja muuten osaa ylipäätään virkata ja neuloa. Se suurinpiirtein riittää.
 • Pientä haastetta tuovat suomukämmekkäät. Vähän jo tekemistäkin ja kestää kauemmin valmistua.
 • Pöllökämmekkäät ovat oma lukunsa, mutta toki tehtävissä. Ohjeen tarkka noudattaminen on tärkeää, jotta pöllökuvio muodostuu oikeanlaisesti. Taisin minäkin muutaman kerran joutua purkutöihin ... Mutta kyllä niistä valmiit tuli ja pöllön (?) näköiset!

Jos haluaa astetta vaikeampaa projektia - ei tietenkään mahdotonta - niin suomukämmekkäät työn alle! ☺


"Karvakämmekkäät" ovat hauska vaihtoehto: neulo samaan aikaan normaalilla ja karvalangalla. Lopputuloksena pehmeät ja paksummat kädenlämmikkeet! ☺

Pöllökuvio käsipäällisessä on kyllä katseenkestävä ja ihailuja keräävä! ☺

Alla perusohje kämmekkäiden tekoon, joka toimii hyvänä perustana kaikille tässä esitellyille versioille.

Linkit suomuvirkkaukseen, pöllökuvioon ja isoäidinneliökämmekkäisiin postauksen lopussa.


Novitan monivärilankaa kaksinkertaisella tehtynä, puikoilla 5
 • Luo 30 s, jaa kolmelle puikolle. I puikolle 9 s, II puikolle 9 s, III puikolle 12 s.
 • Neulo joustinneuletta 3 o 3 n, kunnes vartta n. 10 cm.
 • Neulo sileää neuletta 3 kerrosta, kolmannen lopussa aloita peukalon lisäykset. Tee lisäys joka kolmannella kerroksella aina III puikon lopussa (lisäys toiseksi viimeisen neulotun silmukan jälkeen) ja I puikon alussa (lisäys ensimmäisen neulotun silmukan jälkeen). Neulo seuraavalla kerroksella uudet silmukat takareunastaan. Tee sitten välikerros ja seuraavaksi taas lisäyskerros. Lopeta lisäykset kun olet luonut kummallekin puikolle 4 uutta silmukkaa.
 • Poimi peukaloa varten luodut 8 silmukkaa erilliselle langalle ja jätä odottamaan. Jatka muun työn neulomista normaalisti suljettuna sileänä neuleena 5 kerrosta. Aloita sitten taas joustinneule 3 o 3 n. Jatka sitä 6 kerrosta.
 • Kavenna seuraavalla kerroksella niin, että lopputulos on 2 o 3 n. Jokaisen 3 oikean silmukan kohdalla kavennat yhden pois. Nurjista ei kavenneta mitään. Neulo tätä 4 kerrosta.
 • Päättele ylivetokavennuksin eli nosta ensimmäinen silmukka, neulo seuraava ja vedä tämä nostettu neulotun yli. 
 • Poimi peukaloa varten luodut silmukat kahdelle puikolle, molemmille tulee siis 4 silmukkaa. Poimi vielä tyhjän reiän reunasta 5 silmukkaa ja neulo sileää neuletta ympäri kunnes reuna yltää peukalon niveleen. Päättele ylivetokavennuksilla.

Tästä voit tutustua suomuvirkkaukseen. Helpot ja ymmärrettävät ohjeet!

Täältä löydät ohjeen isoäidinneliökämmekkäisiin.

Mikäli yllä olevat pöllökämmekkäät olisivat "se juttu", tutustu ohjeisiin ja vinkkeihin tästä linkistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti