kotiliesi

maanantai 10. kesäkuuta 2019

3 x helppo kalaruoka


Kala on varsin monipuolinen valmistettava: sen voi kypsentää sellaisenaan uunissa, grillissä, savustuspöntössä – tai siitä voi tehdä rullia, pihvejä, keittoa, nyyttejä … you name it! 😊 Luonnollisesti asiaan liittyy sellainen ”pieni mutka”, että se kala pitää hommata ensin jostain. Okei, kaupan kalatiski on varma tapaus tässä kohtaa, mutta älkää toki unohtako kalastusta: jos sellaiseen on mahdollisuus niin se on mitä parhain tapa saada tuoretta ruokaa pöytään – ja vieläpä omin pikku kätösin! 😊 Tästä voidaan tietysti lipsua sivuraiteille jos aletaan miettiä esim. vaihtoehtoa, että lähdet kalaan, mutta et saa kalaa … 

Kalalajeja on sitten noin miljoona erilaista; tässä postauksessa käsitellään ahventa, haukea ja lahnaa. Alla on ohjeet niin ahvenrullille, hauki-kasviswokkiin kuin uunilahnaankin. Nämä ovat suht helppoja valmistaa ja sitäkin herkullisempia syödä! 😊


Ahvenrullia kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä: ne ovat sen verran hyviä ja ne eivät myöskään kärsi pakastuksesta.

Ahvenrullat


  • Ahvenfileitä 8
  • Mausteseosta (sekaisin himalajan suolaa, kalamaustetta ja valkosipulista yrttimaustetta)
  • Voi-rypsiöljyseosta voiteluun
  • Kylmäsavulohta


Voitele ensin jokainen ahvenfilee yksitellen voi-rypsiöljyseoksella. Ripottele sen jälkeen mausteseosta ja asettele kylmäsavulohifileesiivu päälle. Rullaa ja laita kiinni cocktailtikulla. Asettele leivinpaperin päälle uunivuokaan. Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia.



Wokki on siitä hyvä ruoka, että siihen voi "upottaa" lähes mitä vaan! ☺


Hauki-kasviswokki


  • 400 g haukea
  • 300 g kasviksia (tässä raitajuurta, maa-artisokkaa, naurista jne.)
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl wokkimaustetta
  • 1 rkl soijakastiketta


Lisäksi riisiä 3 dl

Kuori kasvikset ja suikaloi. Poista kalasta mahdolliset ruodot ja kuutioi. Kuumenna öljy pannulla ja lisää kasvikset ja kala. Sekoittele kunnes pehmenevät hiukan.
Keitä riisi ohjeen mukaan ja jatka vielä hieman kasvisten ja kalan kypsennystä. Kun riisi on valmista, valuta vesi ja sekoita muiden joukkoon. Lisää mausteet ja pyörittele wokkia parisen minuuttia.


Lahnan voi valmistaa monella tavalla. Helpoin lienee kypsennys uunissa.




Uunilahna 


  • 2 tl hienoa merisuolaa
  • 2 tl kalamausteseosta
  • Tillinippu
  • Sitruunamehutiivistettä
  • Voita


Mausta lahna noin puoli tuntia ennen uuniin laittoa. Hiero sisuksiin hieno merisuola ja kalamausteseos. Tiputa sisään muutama tippa sitruunamehutiivistettä. Lisää mukaan pari voinokaretta ja tillinippu. Kalan pintaan voi tehdä pari viiltoa ja laittaa niihin sitruunamehutiivistettä ja sirotella vielä mausteita päälle. Paista 175 asteessa 40-45 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti