Kala on varsin monipuolinen valmistettava: sen voi kypsentää sellaisenaan uunissa, grillissä, savustuspöntössä – tai siitä
voi tehdä rullia, pihvejä, keittoa, nyyttejä … you name it! 😊
Luonnollisesti asiaan liittyy sellainen ”pieni mutka”, että se kala pitää hommata
ensin jostain. Okei, kaupan kalatiski on varma tapaus tässä kohtaa, mutta älkää
toki unohtako kalastusta: jos sellaiseen on mahdollisuus niin se on mitä
parhain tapa saada tuoretta ruokaa pöytään – ja vieläpä omin pikku kätösin! 😊
Tästä voidaan tietysti lipsua sivuraiteille jos aletaan miettiä esim.
vaihtoehtoa, että lähdet kalaan, mutta et saa kalaa …
Kalalajeja on sitten noin miljoona erilaista; tässä
postauksessa käsitellään ahventa, haukea ja lahnaa. Alla on ohjeet
niin ahvenrullille, hauki-kasviswokkiin kuin uunilahnaankin. Nämä ovat suht
helppoja valmistaa ja sitäkin herkullisempia syödä! 😊
Ahvenrullia kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä: ne ovat sen verran hyviä ja ne eivät myöskään kärsi pakastuksesta. |
Ahvenrullat
- Ahvenfileitä 8
- Mausteseosta (sekaisin himalajan suolaa, kalamaustetta ja valkosipulista yrttimaustetta)
- Voi-rypsiöljyseosta voiteluun
- Kylmäsavulohta
Voitele ensin jokainen ahvenfilee yksitellen
voi-rypsiöljyseoksella. Ripottele sen jälkeen mausteseosta ja asettele
kylmäsavulohifileesiivu päälle. Rullaa ja laita kiinni cocktailtikulla.
Asettele leivinpaperin päälle uunivuokaan. Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia.
![]() |
Wokki on siitä hyvä ruoka, että siihen voi "upottaa" lähes mitä vaan! ☺ |
Hauki-kasviswokki
- 400 g haukea
- 300 g kasviksia (tässä raitajuurta, maa-artisokkaa, naurista jne.)
- 2 rkl öljyä
- 2 tl wokkimaustetta
- 1 rkl soijakastiketta
Lisäksi riisiä 3 dl
Kuori kasvikset ja suikaloi. Poista kalasta mahdolliset
ruodot ja kuutioi. Kuumenna öljy pannulla ja lisää kasvikset ja kala.
Sekoittele kunnes pehmenevät hiukan.
Keitä riisi ohjeen mukaan ja jatka vielä hieman kasvisten ja
kalan kypsennystä. Kun riisi on valmista, valuta vesi ja sekoita muiden
joukkoon. Lisää mausteet ja pyörittele wokkia parisen minuuttia.
![]() |
Lahnan voi valmistaa monella tavalla. Helpoin lienee kypsennys uunissa. |
Uunilahna
- 2 tl hienoa merisuolaa
- 2 tl kalamausteseosta
- Tillinippu
- Sitruunamehutiivistettä
- Voita
Mausta lahna noin puoli tuntia ennen uuniin laittoa. Hiero
sisuksiin hieno merisuola ja kalamausteseos. Tiputa sisään muutama tippa sitruunamehutiivistettä.
Lisää mukaan pari voinokaretta ja tillinippu. Kalan pintaan voi tehdä pari
viiltoa ja laittaa niihin sitruunamehutiivistettä ja sirotella vielä mausteita
päälle. Paista 175 asteessa 40-45 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti