torstai 12. syyskuuta 2019

Gluteenittomat rahka-kaurasämpylät



Alkaa tuntumaan, että joka viikko vietetään jotain spesiaalia "sapuskaviikkoa" ... Gluteenittoman ruoan viikko, hävikkiviikko - ja nyt leipäviikko. Tänä vuonna leipäviikkoa vietetään teemalla #syönkauraa. Siispä teeman mukaisesti tässä ohjeet helppoihin gluteenittomiin rahka-kaurasämpylöihin.



Rahka-kaurasämpylät (G + L)
n. 18 kpl


  • 1 prk maitorahkaa (L)
  • 2,5 dl maitoa (L)
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 3,5 rkl siirappia
  • 4,5 dl gluteenittomia leipäjauhoja
  • 2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 1 dl sulaa rasvaa/margariinia


Yhdistä maitorahka ja maito, sekoita kevyesti. Lämmitä esimerkiksi vesihauteessa tai mikrossa. Kun seos on kädenlämpöistä, murenna ja liuota joukkoon hiiva. Lisää mukaan suola, siirappi, kaurahiutaleet ja gluteeniton vaalea jauhoseos. Vaivaa vatkaimella ja taikinakoukuilla. Lisää hiljalleen loput jauhot ja sula rasva. Vaivaa vielä hetki ja laita vedottomaan lämpimään paikkaan taikina nousemaan noin puoleksi tunniksi.

Leivo taikinasta pieniä pyöreitä sämpylöitä. Voitele halutessasi munalla tai pirskota päälle vettä. Lopputulemana (tein kahta eri vaihtoehtoa) muna antaa väriä, vesi rapeutta. Voit vielä sihdata päälle hieman gluteenittomia jauhoja ”näön vuoksi”. 😊

Paista uunissa 225 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes ovat saaneet väriä pintaansa. Kuten gluteenittomat leivokset yleensä, nämäkin kuivuvat/jämähtävät nopeasti eli tarjolle aina sen päivän leipäsyömiset ja loput pakkaseen. 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti