kotiliesi

tiistai 10. syyskuuta 2019

Selätä ruokahävikki - 5 helppoa ohjetta


Jälleen vietetään hävikkiviikkoa. Eikä tämän asian tärkeyttä voi liiaksi korostaa: on vaan väärin heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin! Toisaalta on myös väärin valmistaa sitä niin paljon, että sitä joutuu heittämään roskiin. Itse olen aina ollut sitä vastaan, että ruokaa heitettäisiin roskiin; aina löytyy jokin muu vaihtoehto. Siksi toisaalta vähän ihmettelenkin miksi jotkut eivät toimi samoin. Joo aina on tietysti päteviä (?) syitä: kiire, ei kiinnosta, arki, lapset ... Eikä joidenkin kohdalla asia tule koskaan muuttumaankaan. Mutta on hyvä, että tällaista hävikkiviikkoa vietetään ja näin lisätään tietoisuutta asiasta - ehkä tämän seurauksena edes yksi ihminen oppii hyödyntämään ruoantähteet!

Omalla kohdalla voin sanoa, että joka viikko tulee tehtyä 1-2 kertaa sellaista ruokaa, johon käytän jotain jääkaapissa olevaa "jäämistöä" - jotain mikä ei ole päätynyt minkään muun ruoan ainesosaksi tai on menossa vanhaksi tai muuten vaan kukaan ei ole sitä syönyt. Olen jopa ylitarkka (neuroottinen?) ruokien päiväyksistä; käytetään ennen kuin tuote menee huonoksi - tai sillä on edes riski mennä huonoksi. Kaupassa kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita tuotteita, joissa on pitkä päiväys; se antaa pelivaraa käyttää niitä ruoanlaitossa monipuolisesti. Tällöin mikään ei ehdi vanhentua, niistä tehdään ruokaa ja se syödään = hävikkiä ei synny.

Vaikka aihe on tärkeä, siitä saarnaaminen ja liika "tee näin" -ohjeistaminen eivät liioin muuta ihmisten käyttäytymistä. Siispä asiaan! Tässä postauksessa on 5 esimerkkiä ruoista, jotka on tehty periaatteella "hyödynnetään jämät jääkaapista".

Näihin hävikkisämpylöihin voi upottaa aika paljonkin jääkaapin jäämistöä!

Tästä hävikkisämpylöiden ohjeeseen
 Onko leipä menossa vanhaksi? Ei hätää, tee niistä krutonkeja! Kylkeen voi valmistaa maukkaan pastasalaatin, johon puolestaan voi upottaa kasviksia ja vihanneksia - oman maun mukaan!

Tästä pastasalaatin ja omenaisten uunikrutonkien ohjeeseen

Lapsiperheen suosikki - ja miksei muidenkin! Vanha kunnon spagettivuoka, joka voi spagetin lisäksi  sisältää aika monenlaista ainesosaa. Tässä sekaan on heitetty mm. tomaatteja, porkkanaa ja kesäkurpitsaa.

Tästä spagettivuoan ohjeeseen


Miksi pyttipannua pitäisi paistaa nimensä mukaisesti vain pannulla? Muokkaa hieman ajatusta ja tee pyttismunakuppeja! Hauskoja syödä ja makukin sopivan erilainen - ja samalla vanha tuttu!

Tästä pyttismunakuppien ohjeeseen
Pakkasessa paketti voitaikinaa - miksei lehtitaikinaakin? Et viitsisi torttujakaan tehdä tai muita marmeladi/hillotäytteisiä perus-lehteviä-leivoksia? No en minäkään viitsinyt vaan tein rehellisen lihaisia juustoraasteella kuorrutettuja makkaroita, kierrettynä voitaikinasuikaleisiin!


Tästä lihaisten juustotikkujen ohjeeseen

Pääkuvassa olevan lihapullakasvisvuoan ohjeen löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti