lauantai 16. marraskuuta 2019

Juustoinen riistaboston - pimeiden syysiltojen aromikas herkku



*Kaupallinen yhteistyö Switzerland Cheese Marketing Nordics*

Mitä yhteistä on suolaisella ja makealla, aamiaisella ja illallisella sekä juhlavalla ja arkisella? Jokainen edellä mainituista voi lyödä hynttyyt yhteen Le Gruyére AOP juuston kanssa! 😊 Tämä kaupallinen yhteistyö on tarjonnut varsin virkistävän mielikuvitusseikkailun siitä, mihin kaikkeen tätä juustoa voi käyttää. Se tuo lauantai-illan saunan jälkeiseen pizzaan ripauksen luksusta – ja fiinimpään tasting-maisteluun sopivasti arvokkuutta. Tiesin jo ensimmäistä juustopakettia avatessani, että tässä tuoksussa on jotain hyvällä tavalla erilaista.

Le Gruyére AOP on kova kypsytetty juusto, jonka tarkkaan määritelty valmistusmenetelmä toimii takuuna sen laadulle ja maulle. Itselleni ovat tutumpia perinteiset kermajuustot, joten pienoinen perehtyminen tuotteeseen ei ollut pahitteeksi 😊. Huomasin, miten tämä juusto sopii moneen tarkoitukseen. 😊

Halusin tehdä suolaisen ruoan ja mielessä kävivät niin sieniruoat, meksikolaiset tortillat kuin flammkuchenkin. 😊 Päädyin kuitenkin muokkaamaan yhtä luottoreseptiäni ja samalla vähän uudistamaan sen ulkoista habitusta. Syntyi juustoinen riistaboston. 😊

Juustoinen riistaboston pysyy hyvin kasassa ja rullat on helppo irroitella toisistaan.
Valmistuksessa vaadittava vaiva on luokkaa keskiverto, mutta jokainen käytetty minuutti on vaivan arvoinen 😊. Le Gruyére AOP –juusto toimii tässä kombossa erityisen hyvin tuoden siihen aromikkaan maun. Lisäksi mukana avustavat hirvenjauheliha sekä purjosipuli ja paprika. Valmis iso kaulittava lehtitaikinalevy oikoo vähän mutkia, mutta hei; joskus saa mennä sieltä aidan matalastakin päästä! 😊 Näiden ainesten kanssa kun sopivasti kikkailee, syntyy ulkoisestikin silmänruokaa tarjoava riistaboston. Halutessaan sen voi valmistaa vaikka irtopohjallisessa kakkuvuoassa, mutta mielestäni toimii parhaiten isohkossa uunivuoassa. 

On makua ja silmänruokaa! ☺
Juustoinen riistaboston tuo vahvan ja mausteisen tuoksun uunista pois otettaessa. Sitä tekisi mieli maistaa jo samalla sekunnilla, mutta hetken jäähdyttäminen lienee paikallaan 😊. Riistabostonissa on se ihanaa, kuinka siitä voi leikata paloja vähän ronskimmallakin otteella ilman, että ”kokonaisuus hajoaa”. Riistarullat pysyvät hyvin kasassa eivätkä leviä edes lautaselle 😊. Tällä kertaa kokkailun tulos päätyi perheenjäsenten maisteltavaksi ja kommenteissa tulivat vastaan sanat 

”Yllättävä”
”Herkullinen”
”Täyteläinen”
”Kivasti arkiruoan yläpuolella”
”Klassisen maukas olematta liian erikoinen”

Kannustan kaikkia kokeilemaan Le Gruyére –juustoa ruoanlaitossa – saatte upeita, uusia makuelämyksiä! 😊

Täytteet valmiina tositoimiin! Taikina rullalle, vuokaan ja uuniin! ☺

Juustoinen riistaboston
Noin 20 kpl / vuoallinen


  • Iso lehtitaikinalevy (600 g)
  • 300 g hirvenjauhelihaa
  • 200 g Le Gruyére AOP juustoa raastettuna
  • 1 paprika
  • 1 purjosipuli
  • 1 tl suolaa
  • Ripaus jauhelihamaustetta
  • 1 tl yrttimaustetta
  • 1 muna voiteluun
 Koristeeksi rucolan lehtiä


Paloittele purjosipuli pienemmiksi paloiksi ja jauha silpuksi vihannesleikkurilla. Kuutioi paprika. Kypsennä hirvenjauheliha pannulla, mausta ripauksella jauhelihamaustetta. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa purjosipulisilppu sekä paprikakuutiot. Jatka vielä hetki kypsentämistä. 

Raasta juusto. Jätä sivuun noin ½ desilitraa, jonka voit ripotella bostonin päälle ennen uuniin laittoa. Jaa sulanut lehtitaikina kahteen osaan, jolloin se on helpompi käsitellä. Kauli suorakaiteen muotoisiksi, kooltaan noin 20 x 35 cm. Levitä päälle täytteet, ripottele mausteet ja suurin osa juustoraasteesta. Älä täytä ihan reunoja myöten, on helpompi rullata kiinni. Leikkaa rullasta n. 2 cm paksuisia paloja terävällä veitsellä. Asettele kakku- tai uunivuokaan oikeinpäin käännettynä. Voitele taikinaosat munalla ja ripottele loput juustoraasteet. Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia.


Äänestä juustoinen riistaboston voittoon tästä linkistä!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti