Tässäpä varsin erikoinen – mutta helppo – tapa leipoa leipää. Tavallaan
tätä ei leipomiseksi voi edes kutsua, koska vaivannäkö on melko vähäistä. Ainoa
mitä pitää muistaa on tehdä taikina edellisenä päivänä, joten sen verran pitää
olla perillä seuraavan päivän tekemisistä – aiot siis leipoa pataleipää! 😊
Pointti tosiaan on se, että taikina tehdään kohoamaan 12-24 tuntia
aikaisemmin. Ja toisena pointtina on hyvin minimaalinen hiivan käyttö. Näin
ollen taikina ei siis tule paisumaan kuten ”normaalissa hiivakohotuksessa”. Se
tekeytyy rauhassa huoneenlämmössä kelmun alla. Siitä se sitten napataan
seuraavana päivänä kehiin ja muodon vuoksi vähän pyöräytetään jauhoissa.
Taikinamöykky uuninkestävään pataan, kansi päälle – ja et tiedä mitä siellä
tapahtuu … 😊 Jossain kohtaa alkaa sellainen hyvä
leiväntuoksu leijailla nenään, joten jotain on tehty oikein! 😊
![]() |
Taikina tehdään kohoamaan jo edellisenä päivänä. Tältä se näyttää vuorokauden tekeytymisen jälkeen. |
Pataleipää on ainakin tämän ohjeen mukaan tarkoitus paistaa ensin
kansi kiinni sen puoli tuntia, loppuvartti sitten ilman kantta. Puolen tunnin
odotuksen jälkeen en kyllä tiennyt mitä odottaa – tottakai ensimmäinen
(normaali) ajatus oli, että sieltä se räjähtää sitten silmille … Joo just niin.
😊 Mutta ei;
leipä oli lähtenyt kauniisti kohoamaan ja viimeisen paistovartin aikana (ilman
kantta siis) se saa vielä lopullisen kypsennyksen, rapsakan pinnan sekä kauniin
värin.
![]() |
Taikina laitetaan uunissa esilämmitettyyn pataan/uunin kestävään astiaan. Siellä se nyt möllöttää odottaen paistamista ... ☺ |
Perimmäinen syy miksi tartuin tähän pataleivän tekoon on se, että
voitin taannoin erään lehden kilpailusta Maku
Kitchen Life -tuotepalkinnon. 😊 Muuten en oikeastaan ole mikään ”uunissa
ruokien hauduttaja” -tyyppiä – mielestäni liian pitkäveteistä eikä meillä edes
syödä mitään tuhteja ”5 tuntia uunissa” -lihapatoja. Varmaan ovat hyviä, ei
siinä mitään… Mutta tällä tavoin leipää valmistamalla pääsen minäkin tuohon
uunissa hauduttamisen makuun 😊.
Pataleipä
- 4 dl hiivaleipäjauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 4 dl vettä
- 1 tl kuivahiivaa
- 1,5 tl suolaa
Sekoita keskenään jauhot, kuivahiiva sekä suola.
Mittaa kulhoon 42-asteinen vesi ja lisää kuivat aineet sekaan. Sekoita
nopeasti, mutta älä vaivaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja kohota huoneenlämmössä
12-24 tuntia.
Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kippaa taikina
siihen. Kääntele taikinan reunoja leivän alle, jotta saat siitä pyöreän. Älä
juurikaan vaivaa taikinaa vaan anna sen levätä vielä liinan alla puolisen tuntia.
Laita kylmään uuniin kannellinen pata (uuninkestävä)
ja laita lämpötila 225 asteeseen. Kun leipätaikina on kohonnut puolisen tuntia,
ota pata uunista ja laita taikina sinne. Kansi päälle ja pata takaisin uuniin.
Anna olla kansi päällä 30 minuuttia, ota sitten kansi pois ja kypsennä vielä 15
minuuttia.
Kumoa uunista tullut leipä ritilän päälle, älä peitä
liinalla niin saat leipään rapean pinnan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti