kotiliesi

lauantai 31. lokakuuta 2020

Pataleipä on odotuksen arvoinen

Tässäpä varsin erikoinen – mutta helppo – tapa leipoa leipää. Tavallaan tätä ei leipomiseksi voi edes kutsua, koska vaivannäkö on melko vähäistä. Ainoa mitä pitää muistaa on tehdä taikina edellisenä päivänä, joten sen verran pitää olla perillä seuraavan päivän tekemisistä – aiot siis leipoa pataleipää! 😊

Pointti tosiaan on se, että taikina tehdään kohoamaan 12-24 tuntia aikaisemmin. Ja toisena pointtina on hyvin minimaalinen hiivan käyttö. Näin ollen taikina ei siis tule paisumaan kuten ”normaalissa hiivakohotuksessa”. Se tekeytyy rauhassa huoneenlämmössä kelmun alla. Siitä se sitten napataan seuraavana päivänä kehiin ja muodon vuoksi vähän pyöräytetään jauhoissa. Taikinamöykky uuninkestävään pataan, kansi päälle – ja et tiedä mitä siellä tapahtuu … 😊 Jossain kohtaa alkaa sellainen hyvä leiväntuoksu leijailla nenään, joten jotain on tehty oikein! 😊

Taikina tehdään kohoamaan jo edellisenä päivänä. Tältä se näyttää vuorokauden tekeytymisen jälkeen.
Pataleipää on ainakin tämän ohjeen mukaan tarkoitus paistaa ensin kansi kiinni sen puoli tuntia, loppuvartti sitten ilman kantta. Puolen tunnin odotuksen jälkeen en kyllä tiennyt mitä odottaa – tottakai ensimmäinen (normaali) ajatus oli, että sieltä se räjähtää sitten silmille … Joo just niin. 😊 Mutta ei; leipä oli lähtenyt kauniisti kohoamaan ja viimeisen paistovartin aikana (ilman kantta siis) se saa vielä lopullisen kypsennyksen, rapsakan pinnan sekä kauniin värin.

Taikina laitetaan uunissa esilämmitettyyn pataan/uunin kestävään astiaan. Siellä se nyt möllöttää odottaen paistamista ... ☺
 
Perimmäinen syy miksi tartuin tähän pataleivän tekoon on se, että voitin taannoin erään lehden kilpailusta Maku Kitchen Life -tuotepalkinnon. 😊 Muuten en oikeastaan ole mikään ”uunissa ruokien hauduttaja” -tyyppiä – mielestäni liian pitkäveteistä eikä meillä edes syödä mitään tuhteja ”5 tuntia uunissa” -lihapatoja. Varmaan ovat hyviä, ei siinä mitään… Mutta tällä tavoin leipää valmistamalla pääsen minäkin tuohon uunissa hauduttamisen makuun 😊.


Pataleipä


  • 4 dl hiivaleipäjauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl vettä
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 1,5 tl suolaa


Sekoita keskenään jauhot, kuivahiiva sekä suola. Mittaa kulhoon 42-asteinen vesi ja lisää kuivat aineet sekaan. Sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia. 

Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kippaa taikina siihen. Kääntele taikinan reunoja leivän alle, jotta saat siitä pyöreän. Älä juurikaan vaivaa taikinaa vaan anna sen levätä vielä liinan alla puolisen tuntia.

Laita kylmään uuniin kannellinen pata (uuninkestävä) ja laita lämpötila 225 asteeseen. Kun leipätaikina on kohonnut puolisen tuntia, ota pata uunista ja laita taikina sinne. Kansi päälle ja pata takaisin uuniin. Anna olla kansi päällä 30 minuuttia, ota sitten kansi pois ja kypsennä vielä 15 minuuttia. 

Kumoa uunista tullut leipä ritilän päälle, älä peitä liinalla niin saat leipään rapean pinnan.


 
Rapea kuori kruunaa pataleivän. ☺

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti