*Kaupallinen yhteistyö Herkku ja Lahja Murena Oy*
Punainen pesto, yrttiset valkosipulinkynnet ja
suklaakuorrutteiset viinikumimakeiset. Mitä näistä voisi saada aikaiseksi?
Joskus on kiva valita ostoskoriin erilaisia elintarvikkeita ilman valmista
päämäärää 😊. Tämän mahdollisti blogiyhteistyö salolaisen
Herkku ja Lahja Murena Oy:n kanssa. Kivijalkaliike kaupungin sydämessä sekä
monipuolinen verkkokauppa ovat Salossa muodostaneet jo käsitteen
ihanista elämyksistä ja lämminhenkisestä palvelusta. Tähän liikkeeseen astuessa
et voi pettyä! 😊 Useasti on tullut ostettua harvinaisempia
herkkuja ja persoonallisia sisustustuotteita lahjoiksi ja tuliaisiksi – ja
saaja on monesti jälkikäteen kysellyt, että mistä voisi ostaa lisää. 😊
Tähän laadukkaaseen ja pieniä ihania erikoisuuksia sisältävään valikoimaan voit
tutustua Herkku ja Lahja Murenanverkkosivuilla, josta pääset kätevästi suoraan verkkokauppaan.
Otsikkokin lienee jo paljastanut, että pienen työstämisen
jälkeen jokainen tuote (joita oli muuten enemmänkin) päätyi johonkin reseptiin.
😊 Lähtökohtana se, että vähän
erikoisemmistakin tuotteista voi aivan hyvin tehdä ruokaa ja leipoa makeita
herkkuja, joita voi nauttia niin arkena kahvipöydässä kuin fine dining
-hengessä illanistujaisissa. Älä siis anna erikoisempien tuotteiden liikaa
määrittää lopputulosta! 😊
Helppo ja yksinkertainen ruoanvalmistus on se, mitä pidetään
tavoitteena. Niin se on näissäkin resepteissä. Valkosipulinen pataleipä
spelttijauhoista valmistuu noin kahdessa tunnissa – kun sitten on pataleivästä
myös tuo vuorokauden nostatus -versio. Nopeaa tietysti sekin, omalla tavallaan…
Ihanaa kuitenkin, että pataleipä voi valmistua aloituksesta pöytään näin
nopeasti! 😊 Spelttijauhoja oli muutenkin helppo työstää
ja ne käyvät ihan sellaisenaan leipäreseptiin, ei tarvitse sotkea mitään muita
jauhoja joukkoon. Taikinaan mukaan muutama yrttinen valkosipulinkynsi (tai
enemmän jos haluat todella voimakkaan maun) niin reilun tunnin kuluttua alkaa
nenässä tuoksua ihanan aromikas leivän tuoksu. 😊 Paistamisen loppuvaiheessa kannattaa tosiaan
ottaa kansi pois hetkeksi ja antaa kuoren oikein rapeutua.
Lautaselle tuo kivasti silmänruokaa värikäs spiraalipasta.
Sen kylkeen kun pyöräyttää meheviä pestolihapullia niin kyllä maistuu ihan
kaiken ikäisille ajasta ja paikasta riippumatta! 😊 Itse käytin hirvenjauhelihaa, mutta
tavallinenkin toki käy. Pestona tässä aurinkokuivatuista tomaateista
valmistettu versio. Juustoraasteen kanssa voi hifistellä jos siltä tuntuu.
Hauskaa tosiaan miten juustoraastevalikoimakin on kaupassa tänä päivänä ihan käsittämätön!
Ennen vanhaa (😊) ei edes ollut mitään valmista
juustoraastetta (”raasta itte juustos”). Nykyään on se tavallinen pizzajuusto,
sitten mozzarella, emmental, cheddar – niin ja näiden sekoituksia. Valintamahdollisuudet
kaupoissa sen kun kasvavat. 😊
Huomasin kakkua koristellessani, että on visuaalisesti vähän
pääsiäiseen vivahtava. 😊 No kyllähän sekin pyhä sieltä tulee ja
koristelun suhteen voi jokainen tehdä sellaisia valintoja kun tykkää: itse ihan
mielenkiinnosta halusin käyttää näitä vadelma-inkivääri-suklaakuorrutteisia
viinikumimakeisia. Sen verran eksoottisempi ja ulkoisestikin kaunis. 😊
Kakun koristelussa käytetty pistaasilevite on mielenkiintoinen tuote:
olomuodoltaan kuin tuorejuusto, mutta kuitenkin hyvällä tavalla nutellamainen.
Levittyi kiltisti ja tuoksui todella hyvältä.
Tässä vielä muutama vinkki näiden ruokien valmistukseen:
- Spelttipataleivässä käytettävä maito kannattaa todella lämmittää jopa hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi ja peittää taikinakulho nostatuksen ajaksi tiukasti kelmulla.
- Valkosipulinkynnet murskaat helposti myös haarukalla: ota laakea lautanen ja asettele kynnet siihen ja murskaa siten, että painat peukalolla haarukkaa kynnen päälle ja liikuttelet vielä joka suuntaan.
- Leivästä tulee visuaalisesti nätimpi (silmänruoka on tärkeä asia 😊 ) kun viillät siihen koristeviiltoja terävällä veitsellä ennen paistamista; sihtaa päälle vielä jauhoja niin lopputulos näyttää kuin hienommastakin leipomosta ostettu. 😊
- Pestolihapullien muotoilu on helpompaa kun käytät kertakäyttöhanskoja ja kastelet kätesi vesiastiassa ennen jokaisen pullan muotoilua.
- Laita pistaasilevitepurkki hetkeksi jääkaappiin ennen käyttöä (avattuna tietysti säilytys vain jääkaapissa).
- Yhdistä pistaasilevitepurkista puolet kermavaahdon kanssa; toimii hyvin makunsa ja koostumuksensa puolesta.
- Ennen varsinaisten kakun koristeiden laittoa kannattaa kuorrutettu kakku laittaa hetkeksi jääkaappiin jähmettymään: kuorrute on jo hieman lämmennyt levityksen aikana ja koristeet helposti vain uppoavat siihen ja alkavat ”elää omaa elämäänsä” (eli ne luultavasti eivät asetu juuri siihen mihin halusit…).
Aistikkaita kokkaushetkiä! 😊
Pestolihapullat ja spiraalipasta
·
1 dl korppujauhoja
·
2 dl ruokakermaa
·
400 g hirvenjauhelihaa
·
Ripaus suolaa
·
1 muna
·
100 g juustoraastetta
·
6 dl Gran Cucina spiraalipastaa (keitä runsaassa vedessä 6 minuuttia)
Yhdistä kulhossa korppujauhot ja ruokakerma, anna hetki
turvota. Lisää hirvenjauheliha, pesto, muna, ripaus suolaa ja juustoraaste.
Sekoita massa ja pyörittele tasakokoisia lihapullia. Paista 200 asteessa n. 15
minuuttia. Tarjoa värikkään spiraalipastan kanssa.
Valkosipulinen pataleipä spelttijauhoista
·
4 dl maitoa
·
1 pss kuivahiivaa
·
1 rkl sokeria
·
10 dl Malmgårdin luomu spelttijauhoja
·
3 murskattua Murena Maku Yrttitarhan valkosipulikynttä
·
2 rkl rypsiöljyä
·
2 tl suolaa
Sekoita hiiva, sokeri ja reilusti kädenlämpöinen maito.
Lisää suola ja puolet spelttijauhoista, sekoita tasaiseksi. Lisää rypsiöljy ja
murskatut valkosipulinkynnet. Lisää loput jauhoista koko ajan hieman
sekoittaen. Jätä taikina kohoamaan kelmutettuun kulhoon. Nostata n. 50
minuuttia.
Laita kannellinen pata kylmään uuniin ja uuniin 225 astetta.
Kun uuni on lämmin, nosta pata pois ja kaada taikina pataan sellaisenaan, käytä
tarvittaessa apuna jauhoja. Tee pintaan terävällä veitsellä muutama
koristeviilto. Laita kansi päälle ja uuniin 25 minuutiksi. Ota kansi pois ja
kypsennä vielä n. 10 minuuttia kunnes leivässä on kaunis pinta.
Pistaasikakku
Kakkupohja
·
4 munaa
·
1 ½ dl sokeria
·
1 dl vehnäjauhoja
·
1 dl perunajauhoja
·
2 rkl sulaa rasvaa
·
2 rkl korppujauhoja
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä keskenään kuivat aineet ja
siivilöi munavaahtoon, sekoita kevyesti. Voitele kakkuvuoka ja korppujauhota.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia.
Täyteaineet
·
½ prk Leipurin herkku pistaasilevitettä
·
1 dl vispikermaa
·
Ripaus sokeria
Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä ennen täyttämistä ja
koristelua. Halkaise valmis pohja terävällä veitsellä kahtia. Kostuta molemmat
osat tilkalla maitoa, johon hieman sekoitettu vaniljasokeria. Valmista
kermavaahto vaahdottamalla vispikerma ja ripaus hienoa sokeria, laita
jääkaappiin hetkeksi. Laita myös pistaasilevite hetkeksi jääkaappiin
jähmettymään. Aseta alimmainen kakkupohja tarjoilualustalle ja voitele Kesän
viettelys mansikka-raparperihillolla. Laita toinen pohjan puolikas
päällimmäiseksi. Sekoita keskenään kermavaahto ja pistaasilevite. Levitä
tasaisesti kakun päälle ja koristele suklaakuorrutteisilla viinikumeilla ja
halutessasi muilla makeisilla ja pähkinöillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti