perjantai 17. huhtikuuta 2020

DIY: pääkallo-ovistoppariÄrsyttääkö jos ovi aukeaa tai menee kiinni itsestään? Todellakin! 😊 Ovistoppareitakin näkyy olevan moneen makuun: ihanan yksinkertaisesta betonimöhkäleestä … noh oikeastaan juuri tähän! 😊 Tässä on monia työvaiheita, mutta ainakin saat persoonallisen ovenpysäyttäjän ja takuuvarman keskusteluaiheen! 😊


Homman juju:

 • Virkkaa 4 kpl pääkallokolmioita
 • Virkkaa 4 kpl pääkallokolmioille jämäköittäviä taustakolmioita
 • Taustakolmiot kannattaa virkata mustalla, jotta pääkallo korostuu
 • Virkkaa tukevan pohjan ulkopuolelle jämäkästä langasta neliö
 • Yhden neliön sivu on yhtä kuin kolmion kanta = nämä kiinnitetään toisiinsa
 • Virkkaa ovistopparille kahva
 • Käytä ovistopparin pohjana tukevaa levyä, esim. neliönmuotoista vanerinpalaa
 • Täytteeksi kiviä, hiekkaa, jotain pehmoista, mitä vaan KUNHAN mukana on jotain sopivan painavaa
 • Voit käyttää pääkalliokolmioiden sisäpuolella tukena vaikka ommeltua kangasta, tässä ei ole kylläkään ole ohjetta sellaiseen
 • Jos ja kun käytät hiekkaa/kiviä painona, kannattaa ne laittaa vielä muovipussin sisään
 • Muista kiviä hakiessa, ettei toisten pihalta eikä muista kielletyistä paikoista
 • Kivet kannattaa pestä (ja kuivata) ennen käyttöä, koska niissä voi olla kaikenlaista ”shceissea”

Tässä konkreettinen esimerkki kun laitetaan musta kolmio kallotilkun taakse: se korostaa hyvin lopputulosta! ☺

Itse laitoin tällaisen vanerilevyn ovistopparin pohjalle tukemaan ja jämäköittämään. Yhden sivun pituus on noin 21 cm.

Ja sitten ohjeisiin! 😊

Pääkallokolmiotilkku (4 kpl)

Koska olen aiemminkin virkannut pääkalloja, löytyy niihin kuvalliset ohjeet täältä.

Kun pääkallo on valmis, kannattaa lukea ohjeet ja samanaikaisesti katsoa mallikuvasta missä mennään! 😊


 1. Kierros pääkallon jälkeen, aloitus otsan yläpuolelta: tasaisesti keskelle niin, että keskikohdan molemmin puolin on kolmen pylvään sarjat – sarjojen väliin 2 ketjusilmukkaa. (Kuvassa vihreällä). Pylvässarjojen jälkeen (pääkallo on nyt siis itseesi katsottuna ylösalaisin) tee 3 ketjusilmukkaa ja virkkaa kuvassa näkyviin kohtiin ensin 3 kiinteää silmukkaa, väliin 3 ketjusilmukkaa ja taas 3 kiinteää silmukkaa. Seuraavaksi 3 ketjusilmukkaa ja pylvässarjat eli 3 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä. 3 ketjusilmukkaa (olet nyt kulmassa) ja kuvassa näkyviin kohtiin (olet tulossa siis ”leuan kohtaan”) 2 kiinteää silmukkaa, 3 ketjusilmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa. Taas kulmakohtaan 3 ketjusilmukkaa ja samanlaiset pylvässarjat kuin toisellakin puolella eli 3 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä. Seuraavaksi kuvassa näkyvään kohtaan 3 kiinteää silmukkaa, 3 ketjusilmukkaa, 3 kiinteää silmukkaa. Nurkkakohtaan 3 ketjusilmukkaa ja nyt olet takaisin pääkallon otsalla. Sulje kierros piilosilmukalla.
 2. Vaihda väriä (tässä violetti) ja jälleen lisäykset kuvissa näkyviin kohtiin. Poikkeuksena seuraavat muutokset: aina kolmion kulmakohtiin (3 kohtaa siis) tulee pitkien pylväiden sarjat eli 3 pitkää pylvästä, väliin 2 ketjusilmukkaa ja taas 3 pitkää pylvästä. Muihin tulevat lisäykset normaalisti pylväinä, mutta kolmion kapeinta kohtaa lähestyttäessä (eli pääkallon otsaan päin tultaessa) lisäykset ovat puolipylväitä. Käytännössä siis otsakohdan pitkien pylvässarjojen molemmin puolin seuraavat 2 pylvässarjaa ovat puolipylväitä. Näin työ kaventuu kuten kuuluukin kolmion kärkeä kohti mentäessä.
 3. Värin vaihto (tässä keltainen). Lisäykset kuten ennenkin.
 4. Käytä kaikkiin kolmiotilkkuihin samaa reunaväriä (tässä vaaleansininen), jotta yhdistely lopussa on siistimpi ja yhtenäisempi. Virkkaa siis reunavärillä vielä yksi lisäyskierros. Virkkaa sitten kierros puolipylväitä työn ympäri ja vielä sen jälkeen kierros kiinteitä silmukoita ympäri.
Virkattu pohjaneliö, joka tulee siis työn ulkopuolelle. Taustakolmio tulee kallokolmion nurjalle puolelle.


Tavallinen virkattu kolmio (4 kpl)

Luo 2 kjs, käännä työ. Luo molempiin 2 kiinteää silmukkaa, yhteensä siis 4, käännä työ. Lisää jokaisella kierroksella alkuun ja loppuun 2 pylvästä. Jatka niin kauan kunnes kolmio on suurin piirtein samankokoinen kuin pääkallokolmiotilkku. Virkkaa lopuksi vielä kierros kiinteitä silmukoita kolmion ympäri.
 
Pohjan neliötilkku (1 kpl)

Virkkaa paksusta langasta tai käytä kahta lankaa samaan aikaan. Tulee tukevampi. 😊
Kaksi tekotapaa: aloita keskeltä ja virkkaa neliötä TAI virkkaa edestakaisin yhtä ja samaa riviä, käännä välillä työ. Tässä virkattu neliö niin, että aloitus keskeltä. Lopeta siinä kohtaa kun neliön yksi sivu on samanmittainen kuin pääkallokolmiotilkun alareuna (eli tilkku katsottuna niin, että pääkallo on oikeinpäin).

Palojen yhdistäminen

Kiinnitä mustat taustakolmiot niin, että jokaiseen pääkallotilkkuun tulee nurjalle puolelle yksi musta taustakolmio. Kiinnitys neulalla ja langalla niin, ettei oikealle puolelle jää mitään jälkiä. Yhdistä lopulta niin, että jokaisen pääkallotilkun alareuna yhteen neliön reunaan kiinni ja kallotilkkujen sivureunat toisiinsa kiinni. Älä kuitenkaan neulo kaikkea heti kiinni vaan jätä loppuvaiheessa yksi sivu sen verran auki, että saat pujotettua sisälle pohjalevyn sekä painavaa täytettä.

Itse käytin kahvan sisällä paksua narua, jonka päälle virkkasin sopivansävyisillä väreillä. ☺

Kahva

Sisällä paksua narua, päälle virkattu edestakaisin virkkauksella pätkä, joka yhdistetty pitkältä sivulta piilosilmukoilla. Paksu naru pujotettu sisään, päät neulottu siististi kiinni. Kahvan kiinnitys viimeinen toimenpide eli tässä vaiheessa pitäisi ”pääkallopyramidin” huippu olla vielä hieman auki. Kahvan kiinnitys ensin työn sisäpuolelle ja sitten ”katseenkestävästi” ulkopuolelle kuitenkin niin, että pysyy kiinni eikä juuri veny kiinnityskohdasta kun nostat ovistopparia.

Toimii sekä ovenpysäyttäjänä että hyvänä keskustelunaloittajana! ☺

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti