perjantai 25. syyskuuta 2020

Suuri kipuvoidevertailu


Bloggaan pääosin käsitöistä ja ruokaresepteistä, mutta on kolmaskin osa-alue, jonka tunnen. Ja väitän jopa tuntevani sen ehkä kaikkein parhaiten (valitettavasti). Kuten rakastettu Carrie Bradshaw toteaa eräässä Sinkkuelämää -sarjan jaksossa: ”Men I may not know, but shoes, shoes I know.” Mulla vähän sama: ”Food I may not know, but pain relief, pain relief I know.”

Puhutaan niinkin laajasta aiheesta kuin kivunlievitys. Ja jos ollaan kipua poistamassa niin jostainhan se kipukin on tullut. Tässä postauksessa ei ole nyt tarkoitus syventyä siihen vaan kerron yleisellä tasolla kivunlievityskeinoistani.

Aluksi muutama tiivistetty, mutta olennainen juttu, jotta kaikki eivät nyt heti revi pelihousujaan 😊:

  1. En ole julistamassa mitään tai väittämässä, että ”tämä ja tämä on kaikkein paras kaikille” vaan kerron omat kokemukseni ja mikä toimii minulla ja mikä ei.
  2. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö. Kerron rehellisesti mielipiteeni ja siihen ei vaikuta ulkopuoliset tekijät.

Okei, pohjustetaan vähän. Koska kaikki on ehkä tässä vaiheessa tajunneet, että postaus sisältää kipuvoidevertailun, on kyseessä siis pääosin lihaskipu. Omalla kohdallani pääosin selkä- ja hartiaosasto, joka on vaivannut jo vuosia enemmän tai vähemmän. Ja juu, on tutkittu ja hutkittu ja diagnoosejakin löytyy. Pysytellään nyt siis näissä omahoitokeinoissa ja yksi osa-alue on kipuvoiteet. Välihuomiona haluan kertoa, että olen kyllä ihan kaikki markkinoilla olevat testannut. Syy miksi tässä ei ole ihan kaikki mukana on se, että ne huonot on jääneet sinne hyllyyn.

Ennen kuin hypätään suoraan syvään päähän niin haluan toki kertoa myös muista kivunlievityskeinoista, niistä ei-lääkkeellisistä:

Kinesioteippaus: toimii mielestäni hyvin, ihan kaikenlaisissa lihaskivuissa. Välillä jopa korvaa hyvinkin kipuvoiteiden käytön 😊. Pari juttua kumminkin, jotka syytä huomioida: kaikkien iho ei siedä liima-ainetta ja jos mahdollista niin karvatkin kannattaa ajella alueelta johon teippi tulossa. Voi olla hankala laittaa paikoilleen, etenkin selkään omin avuin. Poisrepiminen voi olla tuskaista, mutta helpottavia tekijöitä löytyy: irrota teipit rullaamalla lämpimässä suihkussa, voit ”esikäsitellä” teipin kuivana jo voitelemalla öljyllä 😊. Niin ja et voi silloin käyttää alueelle kipuvoiteita jos siinä on teipit… Kaikkea ei saa kerralla. Netissä on paljon hyviä teippausvinkkejä, niin suomeksi kuin englanniksikin.

Tens-hoito: ihon kautta tapahtuva hermostimulaatio on myös varsin hyvä ei-lääkkeetön keino kivunlievityksessä. Iholle lähelle kipukohtaa tai hermosäikeiden yli asetetaan elektrodit, joiden kautta pienitaajuiset sähköimpulssit aktivoivat kehon omia, kipua lievittäviä mekanismeja (lainaus Omronin sivuilta). Netissä on paljon hyviä vinkkejä mihin  kohtiin elektrodit kannattaa kiinnittää. Vielä parempi jos osaat etsiä englanninkielisillä hakusanoilla 😊.

Erilaiset hoidot (osteopatia, fysioterapia, naprapatia): auttaa aina! On vaan myös rahakysymys . Mutta jos olisin rikas niin kävisin todella usein! 😊 Kelan korvaus esim. tunnin fysioterapiasta on niin kovin minimaalinen, mutta jos saat lääkärin kirjoittamaan lähetteen niin on se parempi kuin ei mitään!

Jumppa, venyttely ja roikkuminen: klassiset tavat, mutta syystä tai toisesta eivät vaan aina onnistu . Mutta pitäisi tehdä, niin pitäisi juu …

Lämmin suihku: siis toooooosi lämmin. Polttava. Terävä, kovalla paineella suoraan hartioille pari minuuttia. Avot! 😊

Lämpövyö, lämpöpussit, lämpöpeitto…: ainakin itselläni lämpö toimii paremmin kuin kylmä. Ainoa miinus, että kesällä ei oikein nappaa missään +30 asteen helteessä kietoutua johonkin överikuumaan… Mutta joo, mikroon vaan kaurapussia ja hartioille. Toimii! 😊


No niin, siinä tuli mainittua muutama muukin keino. Toki jokaisen kohdalla toimii ne juuri sinulle parhaat keinot ja minähän en niitä tiedä. Myös lääkäri on (ainakin joskus) oiva apu näissä jutuissa eli jokainen olkoot vastuussa loppupeleissä kuitenkin itsestään ja hoidoistaan! 😊

Sitten varsinaiseen asiaan, suuri kipuvoidevertailu! Tämä on pitänyt tehdä jo kauan, koska kuten alussakin kerroin, kivunlievityksestä minä tiedän! Ja se ei ole välttämättä hyvä asia … Tai miten sen nyt ottaa.

Olen jakanut voiteet neljään kategoriaan: kipulääkevoiteet- ja geelit, luontaistuotetyyppiset voiteet, kylmä- ja kuumavoiteet sekä magnesiumvoiteet. Jokaisen tuotteen kohdalla on tehty pisteytys eli kuinka monta peukkua ylöspäin (1 = huonoin – 5 = paras) tuote ansaitsee. Arvioin tuotteesta sen vaikutusta kipuun, tuoksua, koostumusta ja imeytyvyyttä + muita huomionarvoisia seikkoja. Aloitetaan! 😊

Niin ja noudattakaa niitä lääkärin/pakkausselosteen ohjeita ihan ensimmäiseksi eikä minun mahdollisesti jakamia kokemuksia.

 

Kipulääkevoiteet ja kipugeelit


 

Felden kipulääkegeeli 👍👍👍

Vaikutus kipuun: omalla kohdallani riippuu kivun sijainnista. Ei toimi hartiakipuun juuri ollenkaan kun taas kylkikipuun ja kantapääkipuun aivan loistava. Ylipäätään parempi kivuissa, jonka sijainnin ympärillä on mahdollisimman vähän lihasta.

Tuoksu: lääkemäinen, ei hyvä eikä huono.

Koostumus ja imeytyvyys: geelimäinen, imeytyy suht nopeasti.

Muuta huomioitavaa: jotta tämä toimii, sitä tulisi levittää 4 kertaa päivässä kipualueelle. Aika ärsyttävää, varsinkin jos kyseessä selkä (aina saa olla riisumassa melkein kaikki vaatteet vekeen…). Toisekseen itse olen huomannut tehon vasta muutaman päivän käytön jälkeen, ei siis mitenkään tyyliin tunnin päästä. Jos saat apteekissa mahdollisuuden valita halvemman rinnakkaistuotteen, en tässä kohtaa suosittele. Tuo Piroxin on imeytyvyydeltään huippuärsyttävä: se muodostaa iholle sellaisen kalvon, joka kuivuessaan vaan varisee pois. Geeli ikään kuin jää ihon pinnalle, mutta ei imeydy siitä syvemmälle. Itse mieluummin otan sen kalliimman ja paremman. 😊

Voltaren Forte kipulääkegeeli 👍👍👍👍👍

Vaikutus kipuun: ihan paras! Tämä on se tuote, johon voi 100 %:sesti luottaa. Tehoaa kipuun kuin kipuun (siis näissä puitteissa jos nyt jätetään ne suun kautta otettavat huomioimatta).

Tuoksu: lääkemäinen, ei hyvä eikä huono.

Koostumus ja imeytyvyys: vaikka onkin geeli niin imeytyy kyllä kuin voide, ja vieläpä kohtalaisen tehokkaasti!

Muuta huomioitavaa: ensinnäkin kovassa käytössä tuubeja kuluu ja hinta on melko suolainen. En nyt muista saako tästä edes mitään Kela-korvausta, ainoastaan lääkärin kirjoittamana sellaisen jättituubin, joita ei hyllyssä ole. Toisekseen koska tämä on se tujuin ja tehokkain kotikäyttögeeli niin ei tätäkään nyt jatkuvasti ole hyvä käyttää – toisaalta jos täytyisi niin kannattaisi selvittää kivun syy ihan tarkalleen eikä vaan summan mutikassa levitellä pitkiä aikoja. Tuubi toimii hyvin eikä litisty käytössä, se myös tyhjenee hyvin loppuvaiheessa eikä tarvitse juuri rullailla. 😊

Mobilat emulsiovoide 👍👍👍👍

Vaikutus kipuun: todella hyvä, mutta ei yllä Voltarenin tasolle. Toiseksi paras!

Tuoksu: ei juuri mitään tuoksua.

Koostumus ja imeytyvyys: aluksi voi vaikuttaa, että tämä ei ihan hetkessä imeydy, mutta kyllä vaan imeytyy! Koska tuote on voide niin se imeytyy iholle helpommin kuin geelit sun muut.

Muuta huomioitavaa: minulla meni monta vuotta ajatellen ettei Mobilatista ole mihinkään. En oikein muista saiko tämä alkunsa jostain ei-toimivasta kokeilusta. Mutta viimeisen vuoden sisään selkeä yllättäjä! Minun kipuvoidearsenaalin ”vakiokasvo”! 😊 Hinta on sopiva, vaikka ostaakin ison tuubin (pieni on jotenkin niin naurettava johonkin säännölliseen selkäkipuun käytettäväksi…). Voiteen loppuessa tuubia pitää valitettavasti rullata aika kasaan, että saa viimeiset rippeet.

 

Luontaistuotetyyppiset voiteet/öljyt


 

Frantsilan Kipu hoito- ja hierontaöljy 👍👍👍👍👍

Vaikutus kipuun: jos nyt ajatellaan kyseessä olevan luontaistuote (niinkun käsittääkseni onkin) niin toimii! Tämäntyyppiseksi tuotteeksi aivan loistava! Löysin joskus vuosi sitten enkä pois vaihda, kuuluu vakiovarusteisiin! 😊

Tuoksu: miellyttävä, ehkä hieman aromikas.

Koostumus ja imeytyvyys: okei, öljyhän ei tavallaan imeydy koskaan, sitä saa kyllä jynssätä loputtomiin jos haluaa. Mutta tämän kyllä tuntee imeytyvän, ei kannata tietysti kovin paljoa heti alkuun laittaa. Miellyttävä ja lämmöntunteen tekevä.

Muuta huomioitavaa: ihan paras luontaistuotetyyppinen öljy! Ja helpottaa vielä kipuakin (ei nyt tietysti sellaista jumalatonta jomotusta…). Hyvän tuoksun ja lämmöntunteen yhdistelmä on aika rentouttava. Helppo hieroa ihoon, vaikka öljy nyt onkin öljy… Voi pari kertaa yllättää kuinka pullosta tuleekin suht nopsaan öljyä, mutta äkkiä oppii itselleen sopivan määrän! 😊Tälle täydet pisteet! Miinuspuolena huonohko saatavuus, ei ainakaan täällä apteekeista saa (ehkei missään) ja luontaistuotekaupassa saattaa olla se yksi pullo. Itse tilaan netistä aina kolme pulloa kerrallaan, riittää vähäksi aikaa. 😊

Relaxant lihastenrentouttaja voide 👍👍👍

Vaikutus kipuun: ei ehkä niinkään kipuun. Auttaa jos lihakset jumittaa ja jaksat hieroa tätä niihin pari rundia.

Tuoksu: melko miellyttävä, aromikas.

Koostumus ja imeytyvyys: voidemainen koostumus periaatteessa imeytyy hyvin kun sitä jaksaa hieroa haluttuun kohtaan. Iho kyllä jää aina vähän rasvaiseksi tämän jälkeen… Jos tuubi uhkaa mennä vanhaksi / on jo vanhentunut niin koostumus muuttuu todella juoksevaksi.

Muuta huomioitavaa: ihan kelpo perusvoide kipulääkevoidekokoelmaan. Tulee ilmankin toimeen, mutta joskus kaipaa juuri tätä välimuotoa – ei mitään tujua lääkettä, eikä toisaalta mitään kylmävoidetta, ja jos viitsii hieroa vähän kauemmin niin tehokin on parempi. 😊Jos paljon käyttää niin pumppupullo lienee edullisempi vaihtoehto.

Cool-x relaksoiva yrttivoide 👍👍👍

Vaikutus kipuun: tämäkään ei suoranaisesti kipuun, pikemminkin kropan jumituksiin.

Tuoksu: melko mieto, ihan hyvä.

Koostumus ja imeytyvyys: todella rasvainen, täytyy varoa laittamasta liikaa. Imeytyy lopulta melko hyvin, auttaa jos levittää vaikka lämpimän suihkun jälkeen.

Muuta huomioitavaa: ihan kiva tuttavuus tämä voide, mutta ei mikään ihmeidentekijä. Mainostekstissä suositellaan paleleville jaloille. En ole kertaakaan käyttänyt. Itse levitän selkään ja hartioihin. Hyvä perustuote.

 

Magnesiumvoiteet


 

Relax Magnesium In / Magnesium In Strong voiteet 👍👍👍

Vaikutus kipuun: ei niinkään kunnon kiputiloihin vaan jumituksiin tai jos epäilet magnesiumin puutosta etkä halua vetää sisäisesti nappeja niin sitten tämä.

Tuoksu: melko mieto.

Koostumus ja imeytyvyys: ihan ok kunhan ei liikaa levitä kerralla. Imeytyy melko hyvin.

Muuta huomioitavaa: nämä viime vuosina hittituotteiksikin nousseet magnesium-voiteet ovat mielestäni vähän kiistanalaisia. Joo, kai ne toimii perusjumituksiin, mutta tosikipuihin ei. Toisekseen itselleni sopivat vain nämä Fysiolinen voiteet, muista tulee armoton ihon kutina . Näitä on siis eri versioina ja kokoina: on lämmittävää, tosi vahvaa, relaksoivaa ja ties mitä. Kaikki kokeiltu eikä merkittäviä eroja. Ihan hyvä valinta jos haluat perustoimivan jumitus-avaaja-voiteen (kiva nimike…).

 

Kylmä-/kuumavoiteet


 

Jomo Ice Super MSM kylmägeeli 👍👍👍

Vaikutus kipuun: jep, koska olet tämän voitelun jälkeen jäässä ja se voittaa kivuntunteen. Perus-kylmävoide jokaiseen kodin lääkekaappiin. Valmistajan mukaan MSM (metyylisulfonyylimetaani) tehostaa kylmägeelin vaikutusta.

Tuoksu: avaa röörit hyvin, koska sisältää mentolia.

Koostumus ja imeytyvyys: on sellaista valuvaa kylmää geeliä, jota kannattaa levittää pikku hiljaa, vaikka pari kerrosta. Imeytyy ihan hyvin.

Muuta huomioitavaa: perushyvä kylmägeeli olla olemassa. Loppupeleissä kylmägeeleillä ei ole juuri mitään eroja, joten ihan hyvin voit ottaa sen halvimman vaihtoehdon 😊. Ja kyllä, olen testannut ne kaikki.

Synomax Lihasgeeli 👍👍👍

Vaikutus kipuun: ei ihan niin kylmä kuin kylmägeelit, mutta riittävän kylmä jotta unohdat kivun.

Tuoksu: avaa myöskin röörit, koska mentoli.

Koostumus ja imeytyvyys: on selkeästi geelimäinen eikä voidemainen. Pari kerrosta kun levittää pienen määrän kerrallaan niin tehoaa ja imeytyy parhaiten.

Muuta huomioitavaa: tähän ”samaan sarjaan” kuuluu oikeastaan monta muutakin hyvin samantyyppistä voidetta/geeliä (Nivelactive kipugeeli, Carmolis kipugeeli, Nodol pirunkoura kipugeeli). Niillä on vain eri valmistaja ja nimi (ja kyllä, olen testannut ne kaikki 😊) eli periaatteessa kaikki ajavat saman asian. Voit ottaa valintakriteeriksi edullisimman hinnan. 😊

Ice Power Hot lämpögeeli 👍👍

Vaikutus kipuun: joo jos sitä ennen selviää mahdollisista ihoreaktioista. Tuote ei sovi chili- tai paprika-allergisille, pakkausselosteessa kerrotaan. Jep, punoitus ja kutina on kova . Kipuun kyllä sikäli auttaa, että lämmittää ja rentouttaa lihaksia mukavasti.

Tuoksu: aika tuju ja todellakin röörit avaava. Ja silmätkin alkaa vuotaa.

Koostumus ja imeytyvyys: koostumus on ihanan voidemainen, joten sikäli kiva hieroa ihoon, koska myöskin imeytyy hyvin.

Muuta huomioitavaa: niin se kuumotus tämän jälkeen, eritoten kuumassa suihkussa tai vaikka auringonpaisteessa tai hikoillessa. Tulee vähän semmosena jälkivaikutuksena tässä mikä voi yllättää – ei hyvällä tavalla. Tehon puolesta hyvä voide, mutta ihoreaktion (kutina ja punoitus) sekä ”jälkilämpöjen” puolesta pari peukkua pois.

Perskindol kylmä-lämpögeeli 👍👍👍👍👍

Vaikutus kipuun: ei-lääkkeellisistä voiteista paras! Kun sen alkukylmyyden kestää (joka jo vie kipua myös pois) niin sen jälkeen tulee sellainen ihana raukean lämmin olo kipupaikkaan – ja alkaa helpottaa. Tämä on ollut meikäläisen luottotuote jo vuosikausia. 😊

Tuoksu: tuju, koska mentoli.

Koostumus ja imeytyvyys: koostumukseltaan pehmeän voidemainen ja hyvin imeytyvä.

Muuta huomioitavaa: tästä on olemassa myös suihkeversio, jota joskus käytin ahkeraankin. Sen hyvät puolet ovat nopea kuivuminen ja helppo suihkuttaa hankaliinkin paikkoihin itse. Mutta mielestäni ei vaan ole niin hyvä kuin voidemainen versio. Syykin lienee selvä, nimittäin sellaisen havainnon olen tehnyt, että se kipeän kohdan kevyt hierominen on osa sitä prosessia: vetreyttää ja verenkierto paranee samalla kun (ihme)voiteet tekevät taikojaan. Jos on joku nopea hoitoratkaisu niin se ei välttämättä ole paras. Mutta Perskindol-voide on siis viiden peukun tuote, ei epäilystäkään! 😊

Tässäpä näitä olikin, kiva jos jaksoit lukea loppuun. Haluaisin jakaa lopuksi erään hyväksi havaitun vinkin (tai olisi niitä varmaan paljonkin jos justiinsa tähän hetkeen muistaisi…), nimittäin jos voiteet, geelit, kylmät ja kuumat syystä tai toisesta ärsyttää/ällöttää niin käytä kertakäyttöisiä kumihanskoja levityksen apuna! 😊 

Itse olen päätynyt tähän kahdesta syystä: se on ärsyttävää jos levität paljain käsin kylmägeeliä niin ne sormet/kädet palelee vielä viiden tunnin päästä vaikka kuinka olisit pessyt saippualla välittömästi levityksen jälkeen! Toisekseen piilolinssit. Jos voiteen levitys tapahtuu paljain käsin juuri ennen piilolinssien laittoa, ja vaikka pesisit kädet huolellisesti, jotenkin niitä voiteen atominpieniä osia ja hajumolekyylejä vaan päätyy johonkin sormien päihin/kynsien alle ja siinä vaiheessa kun asettelee sormella piilolinssiä silmään ja vaikkapa se Ice Power lämpögeelin chiliuute hyppää sieltä verkkokalvolle niin …. En tiedä miltä pippurisumute silmissä tuntuu, mutta veikkaan ettei kaukaa hae.

Kaikesta huolimatta haluan toivottaa kivutonta jatkoa ja toivottavasti näistä oli apua! 😊


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti