keskiviikko 28. lokakuuta 2020

DIY: virkatut säärystimet

 

Itse olen aina kokenut, että säärystimien neulominen on vähän tylsää… Se on kuin neuloisi villasukat, mutta ilman niitä sukkaosia. Eli yhtä pitkää vartta, ja vielä toinen samanlainen … Okei, voihan tekemistä piristää kuvioilla, raidoilla, väreillä… Tai jos haluaa ”laittaa homman kokonaan risaiseksi” niin säärystimet voi myös virkata – ja vieläpä isoäidinneliötekniikalla! 😊

Sen verran myönnettäköön, että ihan pikkuinen osuus näissäkin on neulottua, mutta saanen synninpäästön, koska ainakin 98 % on virkattua! 😊 Tein vielä lisäksi koristetupsut, jotta nämä todella olisivat sellaiset säärystimet mitä ei piilotella lahkeiden alla! 😊


 

Virkatut säärystimet

  • Pätkävärjättyä lankaa, n. 100 g (tässä Novitan multiraita), lisäksi pari samanväristä lankaa, joita esiintyy valitsemassasi pätkävärjätyssä langassa (tässä vaalea violetti ja valkoinen).
  • Virkkuukoukku 3 ½ mm + tupsujen koristenaru 6 mm

 

Yhteen säärystimeen on virkattu 3 kpl ”isoäidinsuorakulmioita”, jotka on sitten ommeltu yhteen nurjalta puolelta. 


*Vinkki: helpoimman käsityksen työvaiheista saat kun seuraat sekä ohjetta että mallikuvia. 😊

  • Isoäidinsuorakulmio: luo 34 kjs + 3 ( = 1 p ) . Virkkaa kjs-pätkää takaisinpäin niin, että teet 3 p:stä + 1 kjs ja hyppää seuraava s yli ja taas 3:een seuraavaan 1 p + p-sarjan päätteeksi 1 kjs. Rivistöön pitäisi syntyä 9 kpl 3:n p:n sarjaa. Virkkaa päätyyn samaan s:aan 3 p + 2 kjs ja jatka kjs-pätkä toista puolta loppuun saakka. Päätyyn taas samaan s:aan 3 p + 2 kjs, päätä ps:lla aloitukseen.
  • Jatka tällä samalla kaavalla kunnes olet virkannut yhteensä 3 kerrosta ympäri. Päädyissä p-sarjojen määrä kasvaa aina yhdellä / uusi kerros (kts mallikuva).
  • Virkkaa lopuksi isoäidinsuorakulmiotilkun ympäri vielä samanlainen pylväskerros, mutta vaihda väri jompaankumpaan korostuvista väreistä (tässä violetti / valkoinen). Virkkaa vielä p-kerroksen jälkeen kerros ks:ta samalla värillä.
  • Virkkaa 3 kpl isoäidinsuorakulmioita ja neulo ne toisiinsa kiinni pitkiltä sivuilta nurjalta puolelta.
  • Kun varsinainen säärystinosa on muodostunut, valitse kumpi pää on nilkka- ja kumpi sääripää. Säären kohtaan ylös neulotaan helmineuletta 10 kerrosta (2 o 2 n ja vaihtuu 2 kerroksen välein). Poimi silmukat helmineuletta varten ensin virkkuukoukulla ja pätkävärjätyllä langalla. Neulo ensimmäinen kerros s:kat takaosastaan, sitten vasta helmineule.
  • Kun yläosan helmineule on valmis, virkkaa kahdella langalla ja 6 mm:n virkkuukoukulla kjs-pätkä, jonka pujotat koristenaruksi yläreunaan. Virkkaa kjs-pätkää sitä mukaa kun pujotat sitä, jotta tiedät kuinka paljon pitää virkata. Tee lopuksi tupsut. Helppo ohje löytyy Marttojen sivuilta. Kiinnitä tupsut koristenarun molempiin päihin.
  • Säärystimen nilkkaosaan virkataan 2 kerrosta pylväitä + 1 kerros kiinteitä silmukoita + lopuksi 1 kerros piilosilmukoita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti