kotiliesi

keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Legendaaristen palatossujen kasvojenkohotus


Jokainen meistä on ainakin joskus nähnyt palatossut ja voisin kuvitella useamman myös tehneen sellaiset. Ne on juuri ne ”mummotossut”, jotka on neulottu kahdeksasta samankokoisesta neliöstä. Sitten niitä neliöitä vähän yhdistellään kaavion mukaan ja kappas, meillä on jalkaan puettavat tossut! 😊 Ihana keksintö, jota voi muunnella monella tapaa. Nämä spiraali-palatossut ovat juuri sellaiset, with a twist. 😊


*Vinkki: koska näissä neliöissä virkataan eri tekniikoilla, ne väkisinkin vähän ”elävät”. Saat ne paremmin käyttäytymään kun kaavionmukaisen yhdistämisen jälkeen silität/höyrytät hieman - eli kun tilkut on neulottu toisiinsa kiinni ja ovat vielä sellainen lättänä kokonaisuus. 😊

*Vinkki: mikäli virkkaat paljon erivärisiä spiraaleja, käytä yhdistämiseen jotain neutraalia väriä. Tällöin värispiraalit eivät ”hypi silmille” liikaa. 😊


Näin virkkaat spiraalin:

  • Virkkaa lenkkiin ensin aloitusvärillä 2 ks, 2 ½ p, 2 p. Älä päättele vaan jätä tavallista isompi silmukka, jotta työ ei purkaantuisi.
  • Vaihda väriä ja virkkaa samaan lenkkiin jatkaen toisen värin päättymisestä 2 ks, 2 ½ p, 2 p. Kiristä aloituslenkki tiukaksi.
  • Jatka aloitusväristä ja virkkaa jokaiseen toisen värin silmukkaan 2 p samaan, yhteensä 12 p. Tee sama myös toisen värin kanssa eli jokaiseen seuraavaan aloitusvärin edellisen kerroksen silmukkaan 2 p, yhteensä 12 p.
  • Jatka taas aloitusvärillä siten, että joka toiseen silmukkaan tulee 2 p ja joka toiseen 1 p, näin siihen saakka kunnes toisen värin silmukat on tehty loppuun.
  • Sama toisella värillä paitsi aloitusvärin silmukoihin joka kolmanteen 2 p kunnes silmukat loppuvat.
  • Jatka aloitusvärillä spiraaliympyrän noin puoliväliin siten, että joka neljänteen silmukkaan tulee 2 p. Tarkastele spiraalia kokonaisuutena ja niin, että uloimman kerroksen värit kohtaavat suurin piirtein puoliväleissä.
  • Tässä kohtaa tulee päättelyn aika. Jatka aina kumpaakin väriä hieman ”häivyttäen” eli pylvään jälkeen ½ p ja vielä ks, sitten päättely.
  • Virkkaa neutraalilla yhdistämisvärillä työn ympäri ks:ta niin, että spiraalista tulee neliö. Edellä mainitulla tekniikalla tulee suurin piirtein tällainen jako: virkkaa 11 ks, 2 kjs, 11 ks, 2 kjs, 11 ks, 2 kjs, 11 ks, 2 kjs. Parissa kohdassa täytyy hypätä 1-2 silmukkaa yli, jotta jako menee tasan. Laske koko ajan, että missä mennään.
  • Virkkaa vielä yksi kerros ks:ta niin, että jokaiseen silmukkaan 1 ks, paitsi näihin kjs-väliköihin 2 ks + 1 kjs + 2 ks (=kulmat).


 

Palojen yhdistäminen:

Tämä mallikuva on kuvakaappaus Punomon sivuilta. Omasta mielestäni tämä on selkein kaikista tarjolla olevista! 😊 Käytännössä siis yhdistä samalla merkillä merkityt neliöiden sivut langalla ja neulalla.

 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti