kotiliesi

perjantai 18. joulukuuta 2020

DIY: pääkallokämmekkäät


Mikäli koet, että kämmekkäissäkin voisi olla ”sitä jotakin” niin nyt on! 😊 Valmistus ei ole kovinkaan vaikea prosessi, joten (lähes) yhdessä illassa virkkaat itsellesi asusteen joka aiheuttaa keskustelua! 😊

Periaatteessa tässä on kaksi vaihtoehtoa: joko virkkaat pääkallon ympäri suoraan tilkun tai neulot virkatun pääkallon kiinni erilliseen tilkkuun. Suosittelen mieluummin ehkä jälkimmäistä: kun virkattu pääkallo on niin kovin erimuotoinen kuin neliönmallinen tilkku (no älä), niin usein lopputulos alkaa ikävästi kupruilla, kun nämä kaksi muotoa ”pakotetaan” yhteen.

Tarvitset:

Virkkuukoukku 3 ½

Mitä värejä haluatkaan, lankaa yhteensä n. 100 g

Sukkapuikot 4 mm


Vaihekuvasarjan on tarkoitus olla kuvallisena mallina siitä, miltä mikäkin vaihe näyttää – älä siis laske niistä silmukoita, koska mallikuvien kallo on hieman isompi (liian iso kämmekkäisiin).

Tämä virkattu pääkallo on muunneltu versio siitä, mikä löytyy tältä Youtube-videolta.

 1. Virkkaa 9 kjs ja yhdistä piilosilmukalla renkaaksi (eka silmä).
 2. Virkkaa toiset 9 kjs ja yhdistä samaan kohtaan piilosilmukalla kuin aiempikin lenkki. Näin muodostuu silmien "raamit". Virkkaa molempiin lenkkeihin 14 kiinteää silmukkaa. 
 3. Aloita silmien puolivälikohdasta ja virkkaa 5 ks vasemmalle. Käännä työ ja virkkaa alkuun 1 kjs. Virkkaa tämän jälkeen seuraaviin 5:een silmukkaan jokaiseen 1 ks. Seuraaviin 5:een silmukkaan jokaiseen 1 puolipylväs.
 4. Käännä taas työ, jätä ensimmäinen silmukka virkkaamatta ja virkkaa seuraaviin silmukoihin jokaiseen 1 ks, paitsi jätä kerroksen viimeinen virkkaamatta, jotta työ lähtee hiljalleen kapenemaan. Käännä taas työ, hyppää ensimmäisen silmukan yli ja virkkaa seuraaviin silmukoihin jokaiseen 1 ks - ja taas se viimeinen tyhjäksi. Käännä työ ja toista tämä vielä kerran – jätä eka ja vika pois. Päättele tässä kohtaa työ.
 5. Käännä työ ylösalaisin. Aloita laskemaan silmien välikohdasta niin, että oikealle katsottuna jätät 5 ekaa silmukkakohtaa tyhjäksi ja virkkaa sitten 1 ks. Tästä lähdet virkkaamaan vasemmalle seuraavaan kolmeen silmukkakohtaan jokaiseen 1 ks. Virkkaa sitten 3 kjs ja hyppää silmien välikohdan yli niin, että aloitat välikohdasta laskettuna kolmannesta silmukkakohdasta ja teet siitä eteenpäin 3 ks. Näin muodostuu nenäkohta. Käännä työ ja tee taas alkuun 1 kjs. Sitten seuraaviin silmukoihin 3 ks, nenäkohdan ketjusilmukkakaareen 3 ks ja taas viimeisiin 3 ks. Yhteensä siis 9 ks. 
 6. Käännä taas työ ja hyppää yli eka silmukkakohta ja tee seuraavaan 3 kjs (=1 p). Virkkaa seuraaviin silmukkakohtiin jokaiseen pylväs, paitsi jätä viimeinen silmukkakohta tyhjäksi. Kun tämä on tehty, käännä työ ja virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvään "yläsilmukkakohtaan" 1 ks. Käännä vielä kerran ja lähde sitten virkkaamaan kiinteiden silmukoiden kierrosta koko työn ympäri. Kulmakohtiin (otsan ja leuan molemmat reunat) tee aina 2 ks samaan. Kun olet virkannut valkoisella langalla kierroksen ympäri, voit vielä virkata saman kierroksen jollain tehostevärilangalla.
 7. Virkkaa erillinen kämmenen kokoinen tilkku, johon kiinnität pääkallon neulalla ja langalla.
 8. Kun olet virkannut lisäksi kämmenen sisäpuolen tilkun (siihen ei välttämättä tarvitse pääkalloa virkata…) on aika yhdistää tilkut. Kiinnitä kaksi tilkkua yhteen nurjalta puolelta (huomioi, että pääkallopuoli tulee kämmenselän puolelle). Neulo toinen reuna kokonaan kiinni, toisen kohdalla jätä peukaloa varten aukko.
 9. Virkkaa peukaloaukon ympäri 2 krs:ta ½ p:tä + 1 krs ps:ta.
 10. Kämmekkäiden ranne- ja sormiosat (voit valita haluamasi värit tai tehdä kuten kuvassa): poimi ensin virkkuukoukun ja langan avulla ranneosan silmukat (4 puikkoa, 8-10 s:aa / puikko, yhteensä 32-40 s:aa). Neulo vielä samalla langalla s:at takaosastaan puikoille. Aloita helmineule (joka toinen o, joka toinen n): ensimmäiset 2 krs:ta helmineuletta siten, että aloitat oikealla silmukalla. Seuraavat 2 krs:ta helmineuletta siten, että aloitat nurjalla silmukalla. Tee niin monta kerrosta kuin koet tarpeelliseksi. Päättele lopuksi, Novitan sivuilta löytyy mielestäni paras ohje 😊.
 11. Sormiosat: sama ohje kuin ranneosassakin (helmineuletta), tee niin monta kerrosta kuin haluat. Päättely samoin kuin ranneosassa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti